Донецк и Луганск: Крим е част от Русия, и ние бихме се присъединили

OFFNews 10 юни 2015 в 15:29 6959 21

Снимка ТАСС

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики заявиха, че Крим е част от Русия и за да няма спекулации, ще оттеглят предложените проекти за промени в Конституцията на Украйна.

Това обявиха зам.-председателите на двете републики Денис Пушилин и Владислав Дейнего, след като във вторник бяха разпространени част от предложенията на републиките за промени в Конституцията на Украйна, в които Крим беше посочен като част от страната.

Политическите реалии са такива, че статутът на ДНР и ЛНР трябва да се определи в рамките на минските споразумения. Искаме да подчертаем, че тези споразумения се подкрепят от нашия съюзник Русия, посочиха двамата.

Според тези споразумения статутът на Донбас трябва да се определи точно чрез поправки в Конституцията на Украйна, където съществуват текстове за Крим. Затова в нашите предложения Крим съществуваше чисто технически, без да се влага допълнителен смисъл. Крим не се явява и не може да се явява предмет на минските споразумения, обявиха представителите на двете републики.

Нашите поправки са за особения статут на ДНР и ЛНР, а не поправка на съществуващите закони на Украйна, които не подкрепяме. Украинската пропаганда се опитва да раздуе случая и да превърне тези нищожни подробности в някакво политическо събитие, затова още веднъж официално заявяваме, че ДНР и ЛНР смятат Крим и Севастопол за неотделима част от Русия. Нашите републики също биха искали да влязат в състава на Русия, подчертаха те.

И за да избегнем по-нататъшни спекулации по темата, ще оттеглим тези предложения, в които се споменават Крим и Севастопол, а останалите ще останат без промяна, допълниха Пушилин и Дейнего.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!