Докато Ердоган ликува, опозицията оспорва вота

ОFFNews 17 април 2017 в 08:22 8502 2

Снимка unludetay.com

Изходът от референдума за промяна на конституцията е разрешил 200-годишен конфликт в управлението на Турция, заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган в реч в неделя, след успеха във вота.

"Решението не бе обикновено. Днес е ден, в който бе направена промяна, бе взето решение да се направи преход към наистина сериозна система на управление", заяви Ердоган, цитиран от агенция "Анадолу". 

По думите му превесът на гласовете в подкрепа на преминаването към президентска република е знак, че турската нация защитава бъдещето си. 

Президентът подчерта, че в новата система ще има ясно разделение на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Критици на предложените промени твърдят, че те ще съсредоточат властта в ръцете Ердоган. 

Ердоган отбеляза, че пакетът от 18 конституционни промени няма да влезе в сила скоро и що се отнася до президентската система, към нея ще се премине след изборите на държавен глава на 3 ноември 2019 г.

Припомняме, че 51,4% от турците гласуваха в полза на трансфомирането на страната в президентска република срещу 48,6 на сто против.

Същевременно опозиционната прокюрдска Демократичната партия на народите заяви, че резултатът от референдума ще остане неясен до произнасянето на Висшата избирателна комисия по жалбите за изборни нарушения, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатът от референдума е ясен сигнал, че не може да бъде постигнато съгласие в обществото. Нашите съпредседатели са в затвора, референдумът се проведе в условията на извънредно положение, а други потиснически действия хвърлиха сянка и проблем с легитимността на вота, заяви пред журналисти говорителят на партията Осман Байдемир.

Демократичната партия на народите е против промените в конституцията, които бяха подложени на референдум вчера, напомня Асошиейтед прес. От партията обявиха, че планират да оспорят две-трети от бюлетините.

Окончателните резултати ще бъдат обявени до 11-12 дни, заяви ръководителят на Висшата избирателна комисия (ВИК)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови