Доброволци измъкнаха от Русия 16-годишен ученик, осъден на принудително лечение за тероризъм

OFFNews 12 март 2023 в 15:05 10265 2

Снимка V1

Ярослав Иноземцев

16-годишният Ярослав Иноземцев от Волгоград, който беше осъден на принудително лечение по обвинения в подготовка на атака срещу училище е бил измъкнат от Русия от правозащитници, съобщи сайтът „Настоящее время“ с позоваване на проекта "Дозор" във Волгоград, чиито доброволци са помогнали на тийнейджъра да се измъкне от лапите на Путин. 

„В момента съм жив и здрав, властите и ФСБ не успяха да ме вкарат в лудница. Искам да изкажа на всички за подкрепата и отзивчивостта“, казва Иноземцев във видеообръщение, публикувано от проекта.

"Искам да кажа на всички, че съм невинен. Цялото ми дело беше изфабрикувано. Бях обикновен тийнейджър с обикновени хобита. Решиха да ме направят терорист заради моите антиправителствени и антипутински публикации в социалните мрежи", казва още момчето.

През юли 2022 г. Южният окръжен военен съд в Ростов на Дон призна 16-годишния Ярослав за виновен в опит за терористичен акт (чл. 205 с прилагане на чл. 30, ч. 3 от Наказателния кодекс), за незаконно притежание на взривни вещества (чл. 222.1 от Наказателния кодекс) и изготвянето на взривни устройства (член 223.1 от Наказателния кодекс). Съдът присъди младежът да бъде изпратен в "специална болница за принудителни медицински мерки". Според правозащитници мярката и целият процес са заради позициите на ученика срещу Путин и по-късно срещу войната в Украйна в руската социална мрежа „ВКонтакте“.

„По време на следствието мълчах за това, защото защитата ми смяташе, че ще си навредя. Но сега искам да заявя моята позиция: Аз съм против Путин и неговата корумпирана власт, която хвърля в своята страна невинни в затворите, а също така започна и агресивна война в чужда страна“, казва Ярослав.
Иноземцев е арестуван сутринта на 11 юни 2020 г., когато е едва на 14 години. „Нахлуха на бегом у дома 15-ина души, униформени, аз в пижама, нищо не разбирам, уплаших се“, разказва майката на Ярослав.

По време на обиск силите за сигурност иззеха от ученика "самоделно взривно устройство" - пиратка, която според адвоката му можела да взриви най-много картонена кутия, и 18 готови за използване коктейли Молотов. Разследването е стигнало до извода, че тийнейджърът е щял да извърши терористична атака в училище. Въпреки, че при нахлуването на ФСБ в дома му Ярик, както го наричат близките му, сам показал къде какво има, дори униформените се смели, казали, като порасне да отиде при тях във ФСБ.

През юни 2021 г. делото на Иноземцев беше внесено в съда, но поради множество нарушения материалите бяха върнати в прокуратурата и тийнейджърът беше освободен от ареста, като му беше наложена забрана за определени действия – да се доближава до училищни сгради и да отсъства от дома си от 9 вечерта до 6 сутринта.

В края на октомври 2021 г. Иноземцев отново беше вкаран в следствения арест, въпреки съдебно-медицинското заключение, че у момчето не са открити опасни социални тенденции в поведението. През 2021 година властите го преместиха в психиатрична болница През ноември 2021 г. той беше преместен в психиатрична болница, но през януари миналата година съдът разреши на тийнейджъра да излезе на свобода, отново с ограничаване на редица действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

12.03 2023 в 19:16

Московията открай време е мачкала или унищожавала нормалните хора

22547

1

dolivo

12.03 2023 в 18:53

хахаха, отвратителни сволочи са руските апаратчици.

сещам се как комунистическите партийни лидери си вкарваха жените в лудница, за да не се опетнява репутацията им с развод. А освидетелствана жена не е тяхна вина един вид.

Подобни практики, репресия и заклеймяване като луд инакомислещия.

А бутилките водка вкъщи стават коктейли Молотов.