Директорът на Националната банка на Швейцария е против връзването на франка за еврото

Offnews 17 януари 2015 в 18:44 5475 2

Томас Джордан

Директорът на Националната банка на Швейцария Томас Джордан се обяви против обвързването на швейцарския франк към еврото. Това той заявява в интервю за вестник Le Temps.

„Връзването към еврото е несъвместимо с пълномощията на Националната банка и не би имало смисъл”, казва Джордан. Така той отговори на критиките от страна на швейцарския бизнес и редица политици, след резкия скок в четвъртък на швейцарския франк спрямо еврото и долара.

От 2011 г. банската изкуствено поддържа обменен курс на франка спрямо еврото на ниво 1.2 към 1. Според Джордан, това е била изключителна мярка, свързана с последствията от глобалната криза. Но наблюдаваното през последната седмица падане на еврото спрямо американския долар и повишаване привлекателността на франка като сигурна валута са направили задачата по запазване „тавана” на курса крайно трудна. Това е наложило осъществяването на все по-масирани интервенции на валутния пазар.

По думите на директора на Националната банка на Швейцария, ако банката е била продължила да следва тази си линия на поведение, то е „рискувала да изгуби контрол над своята валутна политика в дългосрочен план”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови