Хаос на фондовите пазари заради по-скъпия швейцарски франк 

Мира Даскалова 15 януари 2015 в 17:19 10674 2

Глобалните капиталови пазари са в хаос заради днешно изненадващо решение на Швейцарската централна банка (ШЦБ) да премахне фиксирания курс, който през последните три години задържаше курса на ниво от 1.20 франка за евро.

Това предизвика драматично поскъпване на швейцарската валута с почти 30%, съобщават Би Би Си.

"Това решение напълно изненада пазара", коментира пред Reuters Джонатан Уеб, главен форекс стратег в инвестиционна банка Jefferies.

Напрежението, обхванало валутните борси, се пренесе и на европейските пазари на акции. Швейцарският фондов индекс SMI се срина с 13,64%, което доведе до 100 млрд. долара загуби за швейцарските компании, само в рамките на няколко часа.

Притеснението от страна на инвеститорите се пренесе и на останалите борси на Стария континент. Последва скоростно понижаване на основните индекси с близо 2 %, след което нещата се стабилизираха. 

Най-силно поскъпването удари валутните и фондови пазари в Централна и Източна Европа, тъй като там редица домакинства и търговски банки имат големи дългове в швейцарски франкове. 

"Днес е ужасен ден за корпоративна Швейцария", коментира Ник Хайк, изпълнителен директор на швейцарската компания за часовници Swatch Group. Той определи днешното решение на ШЦБ като като "цунами" за страната и за нейната икономика.

Според анализатори от банка UBS директният негативен ефект от решението на ШЦБ върху швейцарските износители се оценява на около 5 млрд. франка, което се равнява на понижение на БВП на страната с 0,7%.

Швейцарската централна банка от своя страна мотивира решението си с факта, че прилагането и запазването на минималното ниво на валутна обмяна на франка спрямо еврото вече не изглежда оправдано, визирайки солидната обезценка на еврото спрямо долара, което причини и отслабване на швейцарския франк спрямо американската валута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!