Дилма Русеф защити харчовете на Мондиал 2014'

Елица Мартинова 22 юни 2013 в 15:15 2095 1

Дилма Русеф, Снимка: БГНЕС
Дилма Русеф, Снимка: БГНЕС

На фона на нестихващите протести срещу високите публични разходи, президентът на Бразилия Дилма Русеф потвърди харчовете на правителството около Мондиал 2014'.

„По повод Световното първенство, искам да уточня, че федералните пари, похарчени за стадиони е вид финансиране, което ще се отплати от компаниите и властите, използващи тези съоръжения", коментира Русеф.

Държавният глава обеща на протестиращите, че ще проведе редица реформи в социалния сектор. Тя обаче призова демонстрантите да имат търпение и да запазят мирния тон на протестите.

В петък демонстрациите взеха първата си жертва – 18-годишен младеж от Рибейран Прету. Той загина, след като автомобил се вряза в протестираща тълпа в града.

Протестите в южноамериканската държава продължават да се разрастват. Преди около две седмици те започнаха в по-малък мащаб като недоволство срещу поскъпването на обществения транспорт. Постепенно демонстрациите ескалираха по численост и напрежение, а фокусът на гнева се разшири и сега на прицел са растящите публични разходи за организирането на Световното първенство по футбол през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови