Протестите в Бразилия взеха първата си жертва

21 юни 2013 в 08:08 2879 1

Протести в Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протести в Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Бразилия взеха първата си жертва - 18-годишния младеж от Рибейран Прету.

Момчето загина, след като автомобил се вряза в тълпа протестиращи в град Рибейран Прету в бразилския щат Сау Паулу. Шофьорът е избягал от местопроизшествието, но очевидци са запомнили регистрационния номер на автомобила. Още четирима души са ранени.

Протестите в южноамериканската държава продължават да се разрастват. Преди около две седмици те започнаха в по-малък мащаб като недоволство срещу поскъпването на обществения транспорт. Постепенно демонстрациите ескалираха по численост и напрежение, а фокусът на гнева се разшири и сега на прицел са нарастващите публични разходи за организирането на Световното първенство по футбол през 2014 година.

Снощи броят на протестиращите, които излязоха по улиците на повече от 100 града, надхвърли 1 млн. души, предаде РИА „Новости”. Само в Рио де Жанейро броят на протестиращите достигна 300 000. В Рио де Жанейро, Салвадор, Белем, Кампинас и Форталеза имаше сериозни сблъсъци между демонстранти и полицаи. 

В столицата Бразилия, след опит да влязат в президентския дворец, демонстрантите се опитаха да повредят сградата на министерството на външните работи, като я замерваха с камъни.

Президентът Дилма Русеф отложи визитата си в Япония заради нестихващите масови антиправителствени протести. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!