200 000 на протест в Бразилия срещу цената на Световното по футбол

18 юни 2013 в 10:24 3025 2

Протестът в Рио де Жанейро Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестът в Рио де Жанейро Снимка: ЕПА/БГНЕС

200 000 бразилци излязоха на протести по улиците на Рио де Жанейро и други големи градове в страната.

Протестите в южноамериканската държава продължават да се разрастват. Преди около две седмици те започнаха в по-малък мащаб като недоволство срещу поскъпването на обществения транспорт. Постепенно демонстрациите ескалираха по численост и напрежение, а фокусът на гнева се разшири и сега на прицел са нарастващите публични разходи за организирането на Световното първенство по футбол през 2014 година. Протестиращите - главно млади хора - настояват за инвестиции в здравеопазване и образование, които според тях страдат заради постоянно увеличаващите се разходи за Световната купа.

Най-масови са демонстрациите в Рио де Жанейро. В столицата Бразилия протестиращите успяха да разкъсат охраната и да повредят покрива на сградата на Националния конгрес. Би Би Си отбелязва, че протести с такива мащаби страната не е преживявала през последните 20 години.

Народното недоволство бе запалено на 2 юни т.г., когато цената на билетче за градски автобус в Сао Пауло бе повишена от 3 (около $1,40) на 3,20 реала. Според градската управа скокът е далеч под нивото на инфлацията, тъй като за последно цената била вдигана през януари 2011 година. В отговор в Сао Пауло се събра внушително множество, а хора продължиха да прииждат часове след началото на демонстрацията.

Плакатите на протестиращите поставят разнообразни искания - хората казват, че са уморени от корупцията, връзкарството, високите цени на обществените услуги с лошо качество. Те дори призоваха чужденците да бойкотират футболното първенство през 2014 година, защото на фона на бедността и лошото управление милиарди долари са били похарчени за стадиони. 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!