Десетки хиляди протестиращи арменци настъпват към столицата, блокират улици и сгради

OFFNews 02 май 2018 в 10:54 5478 2

Снимка БГНЕС

Десетки хиляди арменци настъпват към столицата Ереван, блокирайки пътища и правителствени сгради. Протестиращите излязоха по улиците, след като снощи управляващата партия отхвърли кандидатурата за премиер на опозиционния лидер Никол Пашинян, предаде AFP.

Те откликнаха на призива на опозиционния лидер за гражданско неподчинение след снощното гласуване в Народното събрание, при което кандидатурата на Пашинян, издигната от парламентарната коалиция „Елк“, бе отхвърлена с 45 гласа "за" от необходимите 53.

Пътят към летището е блокиран, метрото също не работи. Няколкостотин студенти блокираха централни столични улици. Протестиращите блокираха и магистрали, недостъпни са входовете на няколко министерства. Зам.-началникът на полицията преговаря с хората, за да отворят входовете.

До номинацията за премиер на лидера на протестите и опозицията в Армения се стигна, след като премиерът Серж Саркисян подаде оставка под натиска на протести. Те избухнаха сред поредното преизбиране на Саркисян на поста на 17 април.

Преди гласуването Пашинян обеща провеждането на честни парламентарни избори, ако бъде избран. Той даде дума и за изкореняване на корупцията и установяване върховенство на закона. Обеща също да опита да възобнови диалога с Азербайджан по въпроса за Нагорни Карабах, както и да повиши отбранителната способност на Армения.

Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май, съобщи говорителят на партията "Граждански договор" Тигран Авинян.

Древната страна в Югозападна Азия, съветска република от 1922 до 1991 г., е разположена на 29 743 кв. км., а населението ѝ е 2.9 млн. души. В бедност живеят 30% от хората, безработицата е 17%. Тя е на 107 място по корупция в света. Последна, №180 е Сомалия. Русия е 135-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

02.05 2018 в 12:05

Жалко е че и сега в Армения се разиграва добре познатия
ни спектакъл от времето на "Киевския Майдан" в Украйна
и тук отново е пуснат в ход добре изпитания сценарий за
"народното недоволство" !
Като с помощта на организирани и добре заплатени групи
от хора /свързани с опозицията/ ще се направи опит за
свалянето на законното правителство в страната !
Но този път се надяваме ФСБ и ГРУ да са си направили
съответните изводи от провала им в Украйна и да вземат
необходимите мерки срещу попълзновенията на ЦРУ
в Армения и откъсването и от руската орбита на влияние !