Десетки хиляди на протест срещу пенсионната реформа на Макрон във Франция, страната е блокирана

OFFNews 19 януари 2023 в 20:06 2118 2

Париж

Снимка Getty Images

Протестите в Париж

Десетки хиляди французи излязоха на протест срещу реформата на пенсионната система и повишаването на възрастта на пенсиониране, предаде Ройтерс.

Към протестиращите се присъединиха работници от цялата страна, спирайки влакове и намалявайки производството на електроенергия. Блокирането на страната е голямо изпитание за президента Еманюел Макрон, който обяви в четвъртък, че неговият план за пенсионна реформа, който според проучванията на общественото мнение е изключително непопулярен, е „справедлив и отговорен“ и трябва да бъде изпълнен.

Общонационалната стачка парализира страната.

Хиляди протестират на Площада на Републиката в Париж. Начело на шествието са синдикални и опозиционни лидери. Към демонстрациите са се присъединили и пожарникари, отбелязва координаторът на БНР. Още в първия час са задържани 15 души заради забранени предмети. 50 000 души са протестирали сутринта в Тулуза, 30 000 - в Марсилия.

Влакове спират, училища затварят, работници затварят предприятия: мощна национална стачка разклаща пенсионната реформа на Макрон

"Трябва да се увеличат заплатите и пенсиите, а не възрастта за пенсиониране" – гласи голям транспарант, носен от работници, които откриха протестното шествие в Тур, Западна Франция.

"Ще трябва да подготвя проходилка, ако реформата мине", заяви 53-годишната Изабел, която е социален работник, пред Ройтерс.

Стотици хиляди са участвали в митинги в цялата страна, според даннина полицията, комбинирани с вестник Le Monde. В Ница, в Южна Франция, голям транспарант гласеше: "Не на реформата".Полицията използва сълзотворен газ в периферията на протеста в Париж, когато облечени в черно, маскирани хора с качулки хвърляха предмети.

Предизвикателството пред профсъюзите, които са много по-малко влиятелни във Франция от преди, е дали могат да превърнат противопоставянето на реформата и гнева от кризата с разходите за живот в масов социален протест, който да продължи и след четвъртък и в крайна сметка да накара правителството да отстъпи.

В Париж някои метростанции бяха затворени и движението беше сериозно затруднено, като се движиха и малко влакове. В оживената гара Gare du Nord служители в жълти жилетки помагаха на изтощени пътуващи. Работничката в ресторант Бевърли Гаинет, която пропусна работа, защото влакът й беше отменен, каза, че е съгласна със стачката, дори и да не участва.

Има обаче и хора, които не са съгласни с демонстрациите, отбелязва агенцията.

"Винаги едни и същи (хора) стачкуват... и ние трябва да го издържим", заяви работничката в областта на недвижимите имоти Виржини Пинто, докато се опитва да намери начин да отиде на работа.

Стачката спря фериботните връзки между Дувър и Кале, основен морски път за търговия с Великобритания .
Около седем от 10 учители в началните училища спряха работа и почти толкова в гимназиите, обобщават от синдикати, въпреки че Министерството на образованието даде много по-ниски цифри.

В Париж учениците блокираха поне една гимназия в подкрепа на стачните действия.

Машинисти, учители и служители в рафинери спряха работа в четвъртък. Радио France Inter излъчваше музика вместо обичайните си предавания, а шофьори на автобуси и държавни служители се присъединиха към стачката.

"Инфлацията, условията на труд, пенсиите ... (на хората) им е писнало от всичко това и затова смятаме, че мнозина ще се присъединят към нас", каза Симон Легендр, член на профсъюза CFE-CGC, който представлява работниците с бели якички.

Забрана от 2007 г. за безразборно спиране на работата и ограничения на стачките за гарантиране на минимални обществени услуги намаляват възможността на профсъюзите да осуетят амбициите на правителството за реформа.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с две години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро (19,1 млрд. долара) от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г. Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се гарантира жизнеспособността на пенсионната система.

Вдигането на възрастта за пенсиониране не е единствената промяна. Съгласно предложенията, представени по-рано този месец от министър-председателя Елизабет Борн, от 2027 г. хората ще трябва да работят 43 години, за да получат право на пълна пенсия, а сега те са 42 години

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

20.01 2023 в 10:00

Палки и сълзотворен газ, само това ще оправи мързеливите левичари.

Нали точно тия паразити докараха милиони бежанци, уж да им работят неатрактивните работи, а франсетата да си пият шампанята и ядат франзетата по цял ден.

Ко стана, соц система излишала, ти да видиш.

Ми марш да работиш, бе!