Ден 23: Експлозии и ракетен обстрел в Лвов, на 70 км от границата с Полша

OFFNews 18 март 2022 в 08:21 4377 4

Няколко експлозии се чуха в украинския град Лвов. Ракети са попаднали близо до летището, но не са го засегнали, съобщи кметът на града Андрей Садови, цитиран от УНИАН. Няма жертви. Според Ройтерс са станали най-малко три експлозии.

Ударената сграда е идентифицирана като завод за поддръжка на самолети. Кметът Садови заяви, че активната му работа е била спряна по-рано. На място са спасителни екипи. Изпочупени са прозорци и на други сгради. 

Кметът призова гражданите да следват инструкциите по време на въздушен удар и да не разпространяват снимки от мястото на обстрела. 

Лвов се намира в Западна Украйна, на 70 км по въздух и на 80 - по път, от границата с Полша, и досега се считаше за безопасна зона.

Отношенията между Русия и Полша вчера се обтегнаха, след като полски зам.-министър на външните работи нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник". По-рано същото определение използваха САЩ и Великобритания.  След изявлението Великобритания обяви, че ще разположи ракетна система за въздушна отбрана в Полша и ще изпрати 100 военни в страната, за да пази въздушното й пространство от "руска агресия". Полша е страната, поела най-голямата тежест от бежанската вълна. В страната влязоха близо 2 милиона украински бежанци, почти всички - жени и деца.

Освен в Лвов, сирени за въздушна тревога се включиха и в други градове в западната част на страната.

Обстрелът продължи и в североизточния град Харков. Вчера следобед там е загинал пожарникар, докато е гасил пожар в един от най-големите търговски центрове в града, съобщава Украинската служба за извънредни ситуации днес. "По време на гасенето на пожара врагът стреля отново. Двама спасители получиха рани от шрапнели", пишат оттам и  добавят, че по-късно единият е починал в болница.

Черноморският град Мариупол остава под обсада, без храна, вода, ток. Украинските власти съобщават, че около 30 хил. души все пак са успели да избягат.

Повече от 1000 души са били евакуирани от столицата Киев. Към 8 часа там е избухнал пожар в 5-етажна жилищна сграда, ударена от паднали останки от ракета. Един човек е загинал, четирима са ранени, 98 са евакуирани - съобщава Държавната служба за извънредни ситуации. Час по-късно тя извести, че пожарът е потушен.

Снимка: ДСНС України

9:30 ч: Склад, в който са се съхранявали оръжия, в южния град Вознесенск в Николаевска област е обстрелван от руските войски, съобщава Ukraine 24, позовавайки се на кмета на града. Няма информация за пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

Авиозавода е ударен каза РаССийското бедно тролче. Така му казаха по телеграм групите на Рамзан Кадирофф.