Quantcast

Дания обяви Северния полюс за свой

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2014 в 14:35 6378 5

Датски войници на остров Ханс между Гренландия и Канада.

Снимка EPA

Датски войници на остров Ханс между Гренландия и Канада.

Дания се включи в битката за собственичеството на Северния полюс, след като днес обяви претенциите си към него, съобщи "Дейли мейл".

Тя аргументира своя иск с научни данни, според които континенталният шелф на Гренландия, нейна територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан. 

С това държавите, които ламтят за ледените територии, стават 3 - Канада, Русия и Дания, въпреки че САЩ и Норвегия също имат територии, близо до полюса, но не са поискали собственост.

Външният министър на страната Мартин Лидегаард ще внесе иск в ООН, деклариращ желанието на страната да придобие права над Северния полюс и природните богатства от петрол и газ, смятащи, че се намиращат под него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 10:26

При разкопки са намирали символ на земята майка... и то по Български земи. Може ли макетата да си направят извода: кой им е е..л майката преди да им изгрее слънцето на знамето?

15.12 2014 в 20:40

Дания е богата и силна морска държава с традиции (достатъчно е да се спомене Мaersk). Нормално е да има определени претенции в този спор.

15.12 2014 в 19:31

Маке, велик си! Шъ са попикам от смях!!!

15.12 2014 в 16:49

Доказателство, че Македония е владяла целия свят е фактът, че символът на знамето им (слънцето) е откривано при разкопки по целия свят. Явно, те са повлияли много силно всички култури на всички континенти, дори индианците и ескимосите използват този символ!

15.12 2014 в 16:43

Всички знаят, че Северния полюс е изконно Македонска територия. Още Ал. Велики, след като завладял Индия, минал през Южния полюс и забил там Македонското знаме (онуй червеното со слънцето), после открил двете Америки и завладял С. Полюс!!!