Паси: Претенциите на Путин стигат до Северния полюс

OFFNews 14 април 2014 в 11:49 3939 5

Соломон Паси

Снимка БГНЕС

„Претенциите на Путин стига и до Северния полюс, който при разтапянето на ледените шапки се превръща в сериозен стратегически път, плюс подморските богатства, които са под дъното на Северния океан. Това е въпрос на време – кога той ще възстанови претенциите си към Аляска и ще каже, че по погрешка са продали Аляска.“

Това заяви пред bTV бившият външен министър Соломон Паси, според когото амбициите на руския президент Путин са много сериозна заплаха, която не бива да бъде подценявана.

Относно твърдениято, че България е „троянският кон на Русия в ЕС“, които през 2010 г. е споделил шефът на информационната служба на „Газпром“, Паси заяви, че в ЕС има страни, чийто зависимости от Русия са много по-мащабни.

„Истината е, че в момента в ЕС и на запад всяка една от държавите-членки в една или друга степен е зависима от Русия и е много по-голям троянски кон, отколкото България. Великобритания, Франция имат изключително голям интерес... Руските рубли са сиренцето пред мечия капан, поставен пред западните демокрации“, каза Паси.

Според него, ако трябва да се използват подобни метафори, България не може да се счита за нещо повече от „пешка“ на Русия, а сред останалите членки на ЕС имало и царици, и топове.

Селфито с Расмусен

Паси даден особено интересно обяснение на снимката си с президента Росен Плевнелиев и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен:

„По най-обичайния начин. С колеги се чудихме как да посрещнем генералния секретар на НАТО и решихме, че по най-естествения начин. Преди 25 години това беше с трабант, сега е със селфи.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!