Путин подготвя инвазия на Северния полюс

Offnews 09 ноември 2014 в 14:29 9092 43

Русия смята да разшири военното си присъствие на Северния полюс в опит да защити претендираните от нея територии на северните ледове. От 2017 година е планирано базирането на изтребители МиГ-31 в изоставени съветски бази, които в момента се ремонтират, съобщава Daily Beast, като се позовава на руски медии. 

Базирането на прехващачите обаче е само началото на по-мащабни планове на Кремъл. "Планираме изграждането на 13 летища, полигони за изстрелване на ракети "въздух-земя", както и десет радарни поста", каза в края на миналия месец пред РИА Новости командирът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-лейтенант Михаил Мизинцев. Радарите ще бъдат използвани за насочване на изтребителите прехващачи.

В добавка Русия вече е започнала базирането и на стратегическите бомбардировачи Туполев (Ту-95), които ще патрулират около пустинните ледове. "Екипажите на Туполев от арктическите авиобази в амурския регион утроиха летателните си часове тази година", каза през юли полковник Александър Гордеев. 

И това не е всичко. През април руският президент Владимир Путин обяви, че страната ще се създаде мрежа от арктическите военноморски бази за постоянно присъствие на подводници и бойни кораби. Русия също така работи и върху изграждането на нов флот от подводници, въоръжени с балистични ракети, които да патрулират под ледената шапка.

Москва планира да разположи и десет изследователски станции.

Според анализатори активността на Русия на Северния полюс, освен с военно присъствие, се свързва и с опита за контрол на нов търговски път, който се открива с топенето на ледовете. В този смисъл през 2017 година се очаква към руския граждански флот да се присъединят три нови ледоразбивача - Арктика, Сибир и Урал. Последният трябва да влезе в експлоатация от 2021 година. 

Хедър Конли, старши вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, коментира, че голяма част от струпването на руски сили в тази част на земното кълбо и резултат от разработки, правени в продължение на години. Според Роб Хюбърт, експерт по арктическа сигурност в университета в Калгари, коментира пред Daily Beast, че основната цел на Русия е разполагане на стратегическо ядрено оръжие. По думите му Русия строи активно нови подводници клас "Борей", въоръжени с балистични ракети. Руският флот предпочита подводниците, защото под полярните шапки те трудно могат да бъдат проследени. 

Според Хедър Конли обаче, освен сигурността, Арктика е все по-важна за Русия от икономическа гледна точка. Арктическият търговски излаз осигурява 22% от износа на страната и формира 14% от брутния ѝ вътрешен продук. Руските лидери залагат на Арктика за бъдещия икономически растеж на страната. Съществува силното убеждение, че с оттеглянето на ледовете Русия ще има достъп до енергийни ресурси. 

Интересът е огромен, тъй като в надпреварата за "арктически" ресурси участват също и САЩ, Канада и Норвегия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!