Брюксел предупреди Турция да спазва законите въпреки опита за преврат

OFFNews 18 юли 2016 в 11:51 3732 3

Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини предупреди турското правителство да не предприема антиконституционни мерки след неуспешния опит за преврат.

След метежа бяха арестувани 6000 души, а турският президент Реджеп Ердоган се закани, че ще прочисти от „вируса“, довел до опита за преврат, всички институции.

„Ние бяхме първите, които казаха още в трагичната нощ, които казаха, че легитимните институции трябва да бъдат предпазени. Но и ние сме тези, които днес казват, че законът трябва да бъде защитен в страната. Няма извинение за каквито и да е стъпки, които отдалечават страната от това“, подчерта Могерини.

Това, че имаше нужда от защита на легитимната власт, не означава, че законът не съществува, каза още тя.

Други еврокомисари също изразиха притеснението си от случващото се в Турция.

Йоханес Хан, който се занимава с въпросите на разширяване на ЕС, в това число и с желанието на Турция за присъединяване към Съюза, обяви, че е останал с впечатлението, че турското правителство е имало готов лист с хора, които да бъдат арестувани, още преди да се случи опита за преврат.

Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са на разположение, което предполага, че са подготвени, за да се използват в даден момент. Много съм притеснен, точно от това се страхувахме, коментира Хан.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс обяви, че е много притеснен от арестите на съдии и от предложението на Ердоган за връщане на смъртното наказание за участниците в преврат. Това ще създаде проблем на Турция в отношенията ѝ с Европейския съюз, коментира Рейндерс.

Не можем да си представим, че това може да се случи в една страна, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз. Трябва да бъдем много твърди днес, за да осъдим опита за преврат, но отговорът трябва да спазва върховенството на закона, каза още той.

Френският външен министър Жан-Марк Еро пък каза: "Ние не можем да приемем военна диктатура, но трябва да бъдем внимателни, за да не въведат турските власти една политическа система, която се отдалечава от демокрацията. Върховенството на закона трябва да е над всичко“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

18.07 2016 в 13:32

@ 1,до тогава ше е върната снъртната присъда и "законно и справедливо" първият изгърмян ще бъде Ердоган.
Ич нема да го бавят!

26179

2

ELPIDA

18.07 2016 в 13:30

@ 1
 
X

Да помогнем на украинските деца!