Ердоган "в сълзи" за жертвите на смазания опит за преврат

OFFNews 18 юли 2016 в 11:54 7589 5

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, смазал опита за преврат в страната, "избухна в сълзи" в неделя вечерта в знак на съжаление за привържениците му, които са изгубили живота си при сблъсъците. Някак зловещо прозвуча и обещанието му да "изчисти" турската държава от дисиденти след арестите на най-малко 6000 души, включително 29 високопоставени генерали, пише "Guardian".

Ердоган се разрида по време на погребение в джамия в Истанбул на баща и син, които са били убити по време на бунта.

Бащата Ерол Олчак, един от 290-те убити по време на смазания опит за преврат през уикенда, е бил приятел и политически съюзник на Ердоган.

"Ще се справим с тези убийци, с този култ, с тези последователи на Фетхуллах", каза Ердоган, говорейки за дисидентското движение, родено от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Завладян от емоции, Ердоган не успя да продължи, но по-рано в реч в джамия той обеща да прочисти турските институции от поддръжниците на Гюлен, за когото няма доказателства да е организирал опита за преврат. Самият той отрича да е замесен в него по какъвто и да е начин.

Турският президент обвини "групата на Гюлен", че е разрушила армейските сили и се закле "да изчисти всички държавни институции от вируса".

Ердоган отново заяви, че Турция ще поиска екстрадирането на Гюлен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови