Британските служби подслушвали незаконно заради бюрократични грешки

OFFNews 27 юни 2014 в 07:48 1300 0

Британските служби за сигурност бяха критикувани за десетки случаи, при които граждани са били следени или подслушвани неправомерно, поради бюрократични грешки, съобщава БНР.

Пропуските бяха разкрити от сър Марк Уолър, независимият комисар, който е проучил дали дейността на британските разузнавателни организации отговаря на закона. Той е проучил 318 разрешения за тайно следене, или едно на всеки шест, издадени през 2013 година на контрарузнаването МИ-5, разузнаването МИ-6, на центъра за електронно следене (GCHQ), както и на други правителствени служби.

Комисарят е установил 33 случая, при които човешка грешка е довела до „недопустимо нахлуване в личния живот” на гражданите.

В доклад до премиера Дейвид Камерън сър Марк посочва, че тези грешки не са били допуснати нарочно и тайните служби не са нарушили закона, който регламентира техните разследващи правомощия. Въпреки това разкритията разтревожиха политици и правозащитници.

От неправителствената организация „Либърти” заявиха, че „шокиращо високият процент на грешки”, допуснат от службите, е „подигравка с неприкосновеността на личния живот на хората” и призоваха да бъдат осъвременени законите, които регулират тайното следене.

Депутатът от управляващата Либералдемократическа партия Джулиън Хюбърт също посочи, че разкритията са много тревожни. Според него това показват, че предвидените законови гаранции за защита на гражданите не са достатъчно силни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови