Британски вицепремиер иска още мерки срещу имигрантите

ОFFNews 05 август 2014 в 13:08 1787 4

Ник Клег със съпругата си Мириам и синът им Мигел, февруари 2009 г.

Снимка Wikimedia.

Ник Клег със съпругата си Мириам и синът им Мигел, февруари 2009 г.

Британският вицепремиер Ник Клег ще призовe за по-строги мерки срещу бъдещите имигранти от новите страни членки от ЕС, позовавайки се на опита с българските и румънските имигранти, съобщи БНР.

Клег ще поиска удължаване на ограничителния трудов режим от седем години за гражданите на двете страни. Вицепремиерът цели да успокои страха сред англичаните, че властта не спира достатъчно ефективно наплива от хора от източноевропейските държави.

Друго искане на водача на либералдемократите ще е да се отнеме правото на граждани от новите държави членки на ЕС да се регистрират като самонаети. Самонаетите имигранти имат предимство в очите на повечето работодатели на Острова, защото не се налага да им бъдат плащани застраховки.

"Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС, тогавашното лейбъристко правителство каза, че никой няма да дойде от тези държави, преди да бъдат вдигнати временните трудови ограничения в началото на тази година. Въпреки това 60 хиляди румънци и българи вече работеха тук, защото използваха вратичка в закона, която им разрешава да се регистрират като самонаети", се казва в речта на Клег, която вече бе публикувана от медиите.

Клег посочва, че британските работници от хранителната промишленост и селското стопанство са се оказали неконкурентноспособни. Той ще настоява правото на самонаетост да бъде премахното в случай, че границите на ЕС се разширят още.

Великобритания трябва да "натисне спирачките", ако започнат да пристигат повече имигранти, отколкото обществото може да понесе, коментира той.

Ник Клег ще даде началото и на нова правителствена кампания срещу фалшивите бракове с британци за получаване на виза, както и затягане на контрола върху работодателите, които използват евтин имигрантски труд и плащат под минималната работна заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови