Германия връща в България близо 3000 бежанци

OFFNews 18 юли 2014 в 13:35 2601 0

Снимка Архив

Германските власти възнамеряват да върнат в България около 3000 бежанци, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев пред вестник "Сега".

Предупреждение за това решение на Германия е било получено преди седмица, като по този повод Чирпанлиев призова да бъде променен Дъблинският регламент. Той предлага да се прилага не на географски, а на икономически принцип и така всяка държавата от ЕС да участва в процесите на приемане на имигранти съгласно своя БВП.

По действащия сега регламент, ако един бежанец бъде регистриран първоначално в България и бъде заловен в друга държава, той задължително се връща у нас. Именно това е причината страните, които играят руладата на външни граници на ЕС да бъдат под засилен бежански натиск.

Именно засиленият бежански натиск е бил причината за направения вчера опит да изведат от центъра във "Военна рампа" близо 50 души, които вече са със статут, като идеята е била така да се освободи място за нови чакащи за документи.

Бежанците трябваше да бъдат транспортирани в лагера в Харманли, но те отказаха да напуснат "Военна рампа" и дори обявиха гладна стачка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови