Великобритания ограничава още достъпа на имигрантите до помощи

OFFNews 29 юли 2014 в 13:07 7310 1

Великобритания ще намали наполовина периода, през който имигрантите без реална перспектива за работа ще имат право да получават помощи. Това обяви ремиерът Дейвид Камерън пред британския в. "The Telegraph", цитиран от Би Би Си.

Сега имигрантите имат право да получават помощи като търсещи работа след първите три месеца от пребиваването си във Великобритания. Те ги получават за срок от 6 месеца, след което помощите се спират. Изключение се допуска единствено ако имигрантът може да докаже, че има реална перспектива за започване на работа.

От ноември обаче срокът, през който имигрантите получават помощи като търсещи работа ще се намали от 6 на 3 месеца. Също от 6 на 3 месеца ще се намали и периодът, в който имигрантите ще имат право на помощи за отглеждане на дете.

"Намаляваме този период на три месеца и по този начин казваме много ясно: "Не можете да очаквате да дойдете във Великобритания и да получите нещо срещу нищо", заяви Камерън.

Хазяите пък ще имат право да проверяват статута на наемателите си.

От януари, когато паднаха последните ограничения за българи и румънци на пазара на труда във Великобритания, правителството въведе по-строги ограничения за имигранти от ЕС. Сред тях беше например забраната имигрантите да получават помощи през първите три месеца след пристигането си в страната, както и ограничението те да получават помощи само за 6 месеца, ако не могат да докажат, че имат реални перспективи за започване на работа. Наскоро се разшириха и правомощията за отнемане на шофьорските книжки на хора, които нямат право да пребивават в страната.

Според Камерън "магнетичното привличане" на британските социални помощи трябва да бъде насочено към правилните хора, а имигрантите да "поставят Великобритания на първо място".

Дейвид Камерън ще представи плановете си за ограничаване на помощите за имигранти по-късно днес. Според него осъществяването на контрол върху имиграцията е жизнено важен въпрос за правителството.

Той обяви, че партията му иска да намали брой на имигрантите до под 100 000 души до следващите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови