БРИКС минус Путин. Започва срещата на върха в Йоханесбург

OFFNews 22 август 2023 в 17:02 1667 3

Снимка В Йоханесбург Сергей Лавров ще играя ролята на вр. и. д. Владимир Путин, след като руският президент си остана в Москва, за да не се налага домакинът му да го арестува.

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия,Индия, Китай и Южна Африка - се събраха днес в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширяването на блока, предаде Ройтерс и допълни, че някои членове се стремят да го превърнат в противовес на Запада. От лидерите на абревиатурата липсва приносителят на буквата Р, руският президент Владимир Путин ще участва в мероприятието дистанционно от разстояние заради реалната опасност домакинът му Сирил Рамапоса да го арестува по заповедта на Международния наказателен съд в Хага.

Засиленото глобално напрежение, предизвикано от войната в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия и липса на последователна визия, пише БТА.

Тази сутрин президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса прие на държавно посещение китайския си колега Си Цзинпин - водещ привърженик на разширяването на БРИКС - преди срещите му с другите лидери от групата по-късно през деня.

В срещата на върха участват още бразилският премиер Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди. 

„Не искаме да се противопоставяме на Г-7, Г-20 или САЩ. Просто искаме да се организираме“, каза индийският премиер  в седмично интервю, излъчено на страниците му в социалните медии. Според държавния глава не става дума за съперничество с развитите и богати страни, а за създаване на нов ефективен блок за равноправно взаимодействие между развиващите се страни. „Искаме да създадем нещо, което никога не е било – Глобалният юг“, заяви бразилскит президент Луис Инасио Лула да Силва.

"Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от държави с различни политически системи, които споделят общото желание за по-балансиран световен ред", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса в обръщение преди срещите.

Решимостта на Китай да задълбочи приятелските отношения с Южна Африка няма да се промени независимо как се променя светът. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин в южноафриканската столица Претория.

Си е в Южна Африка на държавна визита, а също за лидерската среща, която започва днес и ще продължи до 24 август.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август и ще бъде най-голямата среща на държавни и правителствени ръководители на глобалния юг през последните години. Сред поканените бяха лидерите на 54 африкански държави. Руската делегация на събитието ще бъде ръководена от руския външен министър Сергей Лавров, докато президентът Путин се оказа в нещо като домашен арест и ще се включи по видеоконферентна връзка.

Руските медии обръщат свръхголямо внимание на протоколното посрещане на и. д. Путин в Южна Африка Сергей Лавров. Външният министър на Руската федерация е посрещнат както всички останали чуждестранни ръководители на делегации с местни танци, но кремълските коментатори пишат така: "Западът има за какво да се тревожи - руснаците явно ги посрещат по-добре от всякакви западни гости. Танцувай, Африка, руски министър е дошъл на срещата на върха на БРИКС", възклицава "Царьград".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

22.08 2023 в 23:18

Всеки от БРИКС иска да чопне нещо за малко пари. Дядя Путин плаща за сметка на руснаците.

345

2

Джендо Джедев

22.08 2023 в 22:32

„Не искаме да се противопоставяме на Г-7, Г-20 или САЩ. Просто искаме да се организираме“ - е нали щяхте да смачкате старите динозаври, бе! Пък сега - не искали да се противопоставят. Къде отиде "многополюсният" ви свят? Малко като братята от цеха за гоблени в "Опасен чар" - "Ние не шием гоблени, ние само...". :D

710

1

Д-р Мазникуров

22.08 2023 в 18:18

Айяяя, танцувай Африка, и ликувай, и ръка целувай, че ти идат АСВАБАДИТЕЛИ, ти да видиш (какво има да ви патят тепърва простите африкански чутури ...) :)! Смей се сега, че после ще ревеш като хипопотам ако може да дойдат пак "лошите колонизатори" ... Ле-леее, то наистина голяма комедия, ако всъшност не беше тъжно в действителност! До какви гротески доживяхме ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!