Бразилският съд отказва да разследва Дилма Русеф

OFFNews 19 март 2015 в 11:26 2789 3

Върховният съд на Бразилия отказа да разследва Дилма Русеф. 

Опозицията изрази искане президентът на Бразилия да бъде разследван за корупция, но съдът отклони желанието им, съобщава БГНЕС.  

Искането бе отправено във връзка с разрастващия се корупционен скандал около държавната енергийна компания "Петробраз". Заради нови и нови разкрития страната е залята от протести, на които бе поискана оставката на Русеф въпреки обещанието й, че замесените ще си получат заслуженото.

С "технически грешки" е мотивиран официалният отказ на съда. 

Бившият кандидат за президент Аусиу Невис също се обяви "за" разследването на Русеф, която е оглавявала "Петробраз" в продължение на 7 години.

В основата на корупционния скандал са няколко високопоставени функционери от управляващата Партия на труда, излъчила Русеф. В края на миналата година стана ясно, че от името на "Петробраз" те са подписвали договори, получавайки по 3% комисионна за всеки контракт. Средствата са били използвани за подкупи на политици и висши държавни чиновници.

Чрез корупционната схема са били "усвоени" около 10 млрд. бразилски реала (3,8 млрд. долара).

Най-много пари е взел бившият шеф на "Петробраз" Паулу Роберто Коща, който сега е под арест.

Тъй като Коща нямал достатъчно място, където да прибира банкнотите, пристигащи ежедневно с куфари в дома му, той пресушил басейна си и го превърнал в трезор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!