Бразилският министър на околната среда подаде оставка заради незаконна сеч

OFFNews 24 юни 2021 в 12:22 738 0

Снимка pixabay

Министърът на околната среда в Бразилия подаде оставка заради обвинения, че е възпрепятствал полицейско разследване за незаконна сеч в Амазония.

Рикардо Салес е обвинен, че е гарантирал за законния произход на огромно количество дървен материал на стойност около 25 милиона долара въпреки доказателствата, че е било незаконно регистрирано.

Салес е изправен и пред отделно разследване заради твърдения, че е участвал в износа на незаконна дървесина за САЩ и Европа.

"Разбирам, че през тази и следващата година на международната сцена, но и на национално ниво, Бразилия трябва да има силни съюзи на интереси," каза Салес в сряда. "За да може това да се случи възможно най-лесно, подадох оставката си.“

Той многократно защитава данните за опазването на тропическите гори, аргументирайки се, че се е опитал да намери баланс между минното дело и агробизнеса и необходимостта да защити Амазония.

През 2019 г. Салес заяви пред Би Би Си: "Бразилия е свършила отлична работа. Имаме запазени 84% от Амазония, за разлика от много други държави, които ни критикуват, те вече нямат гора."

Природозащитници обвиняват правителството на президента Жаир Болсонаро, че си затваря очите пред фермерите и дървосекачите, които прочистват земи в Амазония и така ускоряват обезлесяването.

Салес ще бъде заменен от секретаря на министерството за Амазония Хоаким Алваро Перейра Лейте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews