Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония

Франция ни третира като колония! Няма да вземем парите ви, по-добре залесете Европа - отговарят властите в страната на предложението за 22 милиона долара помощ

OFFNews 27 август 2019 в 07:47 5502 0

Снимка Twitter/Vivek Sharma

Бразилското правителство обяви, че ще отхвърли помощта, предложена от Г-7 за борба с горските пожари в Амазония, предаде Би Би Си. 

„Благодарим, но може би тези средства са по-подходящи за залесяване на Европа“, заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони и допълни, че Бразилия би могла да научи всяка нация как да пази собствените си гори.

Френският президент Еманюел Макрон, който беше домакин на срещата на върха на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ), която приключи в понеделник - заяви, че може да бъде отпусната сума, равна на 22 милиона долара.

Бразилските власти не обясниха защо отказват парите. Но президентът Жаир Болсонаро обвини Франция, че третира Бразилия като колония. Според него Европа преувеличава опасността. Според Макрон кризата е международна, а "домът ни гори". Министърът на отбраната на Бразилия обаче твърди, че пожарите в Амазония не са извън контрол. Фернандо Азеведо е Силва уверява, че 44 хил. войници са борят с пожарите и екопрестъпления Амазония.

В същото време, Бразилия прие предложението на Израел да изпрати свой самолет за борба с огнената стихия. Страната не отхвърля и помощта на Чили и Еквадор, които обещаха материална помощ и огнеборци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови