Бени Ганц напусна кабинета на Нетаняху

OFFNews 09 юни 2024 в 21:56 1863 0

Бени Ганц

Снимка БТА/АП

Бени Ганц

Бени Ганц напусна кабинета на Бенямин Нетаняху, съобщи Би Би Си. Това е сериозен удар по правителството на Нетаняху, особено на фона на освобождаването на израелски заложници.

Ганц е приеман като основен критик на политиката на Нетаняху. Преди месец той постави ултиматум на израелския премиер да състави нов план за действие във войната срещу "Хамас". Срокът изтече на 8 юни. 

По време на пресконференция Ганц каза, че не само лично подава оставка от правителството, но и оттегля партията Национално единство, която председателства.
Този ход няма да свали израелското правителство, тъй като Нетаняху има мнозинство от 64 депутати в парламента. В него има общо 120 депутати.

"Нетаняху ни пречи да достигнем истинска победа в Газа. Това е причината, поради която напускам това правителство с натежало, но цяло сърце", заяви Ганц в телевизионно обръщение в неделя.

Той определи решенето си като трудно и болезнено. Оставката му идва въпреки призивите на Нетаняху Ганц да остане в правителството.

"Трябва да бъдем обединени и да се съсредоточим върху важните задачи. Призовавам те, Бени Ганц – недей да напускаш правителството. Не се отказвай от единството", написа Нетаняху в Телеграм.

Пенсиониран генерал от армията, Ганц беше член на ключовия "военен кабинет" на Израел, заедно с министър-председателя и министъра на отбраната Йоав Галант. Той бе създаден четири дни след атаката на "Хамас" от 7 октомври.

Оставката на Бени Ганц идва в момент на сериозен натиск срещу Нетаняху да спре войната в Ивицата Газа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх