Банките в Гърция отварят, ДДС-то се вдига

OFFNews 20 юли 2015 в 08:21 4363 4

С две новини се събужда Гърция днес. Добрата - банките отварят врати след триседмична банкова ваканция, а лошата - от днес Данъкът върху добавена стойност (ДДС) вече не е 13%, а 23%. 

Банките в страната отвориха в 8:00 часа. Пред тях вече имаше опашки, като хората явно се бяха подготвили за дълго чакане, тъй като част от тях дори си носиха столове. 

В страната остава ограничението на тегленето на пари в брой, което е до 60 евро на ден. Парите обаче ще могат да се теглят накуп, което означава, че ако 3 дни не сме теглили пари, то на третия може да изтеглим общо 180 евро и така да си спестим ежедневните разходки до банкомата. 

Гърците ще могат да правят банкови преводи в рамките на страната, съобщава Нова телевизия.

Голяма част от жителите на съседката ни нямаха търпение да дойде днешния ден, търговците обаче са притеснени, заради вдигането на ДДС-то от 13% на 23%. Това ще повлияе на цената на десетки хранителни продукти и услуги, които ще поскъпнат. Около 20% от ресторантите пък най-вероятно ще затворят врати. Тарифите на такситата също стават по-високи.

Днес Гърция трябва да плати 3.5 милиарда евро дълг към Европейската централна банка. Страната вече просрочи едно плащане - към МВФ, но евролидерите са оптимисти за плащането, което трябва да бъде извършено днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!