България в Топ-20 на приятелите на Украйна според класация на Forbes, заделили сме за Киев повече БВП от САЩ

Красимир Крумов 24 август 2022 в 18:44 4052 4

Класацията на украинското издание на Forbes

Снимка OFFNews

Класацията на украинското издание на Forbes използва различни показатели за подреждането на страните според видовете подкрепа.

България заема 15-та позиция в класацията на 20-те държави, оказали най-голяма подкрепа за украинския народ след нахлуването на Русия в Украйна, сочат изчисленията на Forbes.

Методологията на изчислението на степента на приятелство включва такива параметри като изразена принципна подкрепа за Украйна, признаване на геноцид на Русия спрямо украинския народ, броя на изгонените руски дипломати, помощта за украинските бежанци, посещенията на държавни лидери в Киев и помощта за Украйна като процент от брутния вътрешен продукт. Така се формира рейтингът на приятелство.

100 точки по тази скала събира Полша, която е подпомогнала бежанците от Украйна на своя територия и самата Украйна с 5 милиарда, което е 0.88 процента от брутния вътрешен продукт. Пред Полша по дял от БВП са единствено Естония (1.13) и Латвия (1.03). В дъното са Румъния с 0.15 на сто и Франция с 0.16. На този фон България е била два пъти по-щедра от Румъния и Франция – заделили сме за Украйна 0.32 на сто от БВП на страната, което като процент е повече и от иначе голямата в абсолютен израз американска помощ от 44.5 милиарда евро или 0.22 на сто от БВП на щатите. Спрямо предишното подобно изследване България освен, че се е намерила в топ 20 заема и 15-то място, което може да се дължи на големия брой изгонени руски дипломати – 81 от началото на войната. Любопитно е, че

България набира в ранкинга 83 от 100 възможни точки – толкова, колкото е събрала и Германия.

Използваните за класацията данни са актуални към 3 август. Към тази дата според Института за световна икономика в Кил Украйна е получила международна помощ в размер на 84 милиарда долара. От тази сума 39 милиарда са пряка военна помощ, 32 милиарда – финансова помощ и 13 милиарда хуманитарна. Още 10 милиарда евро са похарчени за издръжката на напуснали Украйна бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

4

DARTH VADER

24.08 2022 в 22:49

КОГАТО ВСИЧКИ РУСОФИЛИ ВИДЯТ С ОЧИТЕ СИ,КАК СЕ ВДИГА ГЪСТ ДИМ ОТ КРЕМЪЛСКИТЕ КУЛИ...КАК ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД Е ИЗРОВЕН ОТ ВЗРИВОВЕ...ДАЛИ ЩЕ ПОВЯРВАТ НА ОЧИТЕ СИ;)))


НЕ ЗНАМ КОИ ТОЧНО ЩЕ ГО СВЪРШАТ,ЗАЩОТО УКРАИНЦИТЕ СА ГОЛЕМИ МЕРАКЛИИ,НО НИКАК НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ...

ГОРДИТЕ ЧЕЧЕНЦИ,ПОТОМЦИ НА ДЖОХАР ДОДАЕВ,ИНГУШЕТИ,ГРУЗИНЦИ...

ДОСТА МАЙКИ РАЗПЛАКАХА БРАТУШКИТЕ,СЕГА ТЕХНИТЕ ЩЕ ПОПЛАЧАТ...

ИМА ДИАЛЕКТИЧЕСКИ ЗАКОНИ,КОИТО СА НЕУМОЛИМИ

810

3

Едногънков , много страх подушвам в гая дребна долна русоробска душица.

-240

2

редовно четящ

24.08 2022 в 20:02

Вся сволоч кремля на амбразурата! Като няма факти - ще се плюе напосоки!