България мълчи за руския пропаганден филм "Варшавският договор"

Чехия и Словакия вече реагираха

Последна промяна на 10 юни 2015 в 11:58 9283 25

Снимка wikimedia

Братислава, 1968 г.

Защо скандалният руски филм "Варшавският договор. Разсекретените страници" не породи ответни реакции в България? И за кого са предназначени извършените в този филм фалшификации на историята?

На 23 май държавният ТВ канал „Россия 1“ подари на многомилионната си аудитория документалния филм „Варшавският договор. Разсекретените страници“. С архивни кинокадри и спомени на участници в събитията, авторите на документалния филм се опитват да убедят зрителите, че командваният от Москва Варшавски договор е бил всъщност миролюбива отбранителна организация, създадена единствено в отговор на западния агресор НАТО; че нахлуването в Чехословакия през август 1968 година и последвалата окупация на страната всъщност са имали за цел да се предотврати подготвян от Запада преврат с участието, забележете, на бивши есесовци и техни колаборатори; че навсякъде извън Прага местното население е приветствало братски окупаторите.

Пренаписване на историята

Очевидните фалшификации на историята в този филм предизвикаха незабавни реакции от страна на Чехия и Словакия. Ръководителят на чешката дипломация Лубомир Заоралек привика посланика на Москва в Прага и директно го попита: "Как е възможно след толкова години, в които за окупацията се извиниха не само представителите на СССР, но и властите в днешна Русия, да се появява такъв документален филм по руската държавна телевизия?“. Чехия изрази остър протест и срещу включването на четирима нейни политици (сред които неотдавнашният външен министър Карел Шварценберг и бившият еврокомисар Щефан Фюле) в списъка с 89-имата европейски политици и дипломати, на които е забранено да влизат в Русия. Правителството в Братислава също не закъсня с реакцията си и възмутено окачестви пропагандния филм като „опит да се пренапише историята и да се фалшифицират исторически факти“.

Камъни по българите в Чехословакия

В скандалния руски филм България присъства единствено като една от участничките в инвазията в Чехословакия през лятото на 1968 година. Документалните кадри показват как Тодор Живков следва раболепно Леонид Брежнев на срещата при вземането на решението за военната намеса в Чехословакия. Авторите на филма са пропуснали да включат екзалтираното слово на Живков, в което той зове съюзниците: "Трябва да минем в настъпление или ще стане по-лошо. Трябва да разгромим контрареволюцията. Трябва да ликвидираме контрареволюционните банди в Прага, Братислава и другите градове". Години след тези негови думи българите в Чехия и Словакия неизменно бяха наричани „окупатори“, а след тях често летяха камъни.

Нищо ново

Към кого всъщност са насочили фалшивите си послания авторите на филма, след като историческите факти са безспорни, а и голям брой свидетели на „братската“ окупация още помнят срамните събития от 1968 година? Според Илиян Василев, който е бивш посланик на България в Москва и единственият българин, включен в споменатия забранителен списък на Кремъл, основният адресат на филма е руската общественост. „Пропагандната терапия на вината за минали провали и престъпления на Съветския съюз е част от възраждането на руския имперски дух. В този процес няма място за слаби страници и затова в Москва им е нужна нова интерпретация на историята“, казва бившият дипломат и припомня историята с прословутото писмо-покана на украинския президент Янукович за навлизане на руските войски в Крим през миналото лято. „През 1968 година беше използван същият претекст за нахлуването в Чехословакия. Просто няма нищо ново в подхода - всичко е добре познато от историята“, казва Василев.

Носталгия по СССР

И все пак: кой и защо желае да „зомбира” Варшавския договор, който в същността си беше съветска военна структура с участието на някогашните социалистически държави? Илиян Василев е убеден, че освен за консолидиране на руското общество, въпросната пропагандна идея на Кремъл е насочена и към онези среди в Централна и Източна Европа, за които привързаността към бившия Съветски съюз продължава да бъде нещо като религия. „Тези хора се нуждаят от някаква идеология, нуждаят се от аргументи, за да отстояват позициите си в дебата около инвазията в Чехословакия. И ето - филмът им ги предоставя“, казва Василев. Бившият дипломат е силно притеснен от факта, че скандалният документален филм не породи ответни реакции сред правителствата на другите бивши членки на Варшавския договор, участвали със свои военни контингенти в инвазията през 1968 година, в това число и българското. „Разговорът за интерпретацията на историческите факти трябваше да се проведе във всяка една от тези държави, но това все още не се случва“, отбелязва Василев.

"България се извинява!"

На 21 август 2013 година, 69 дни след началото на протестите в София, демонстрантите се отправиха към чешкото посолство и поискаха със скандирания извинение за българското участие в срамната военна акция през 1968 година. На същия ден част от софийския Паметник на съветската армия осъмна в розово - по подобие на руския танк-паметник в Прага, и с надпис на чешки: „България се извинява!“. От което следва, че близо пет десетилетия след потушаването на Пражката пролет българите все още не са забравили тези събития.

„Не са ги забравили, защото най-големият им страх е, че историята може да се повтори”, посочва Илиян Василев. „Тъкмо това е основният проблем с руския пропаганден филм. Защото внушенията в него вероятно имат за цел да подготвят зрителите за ново милитаризиране на Русия“, казва бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Дойче веле; заглавието е на редакцията

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 19:01

Ето го изтрития коментар:

"ФАЩ са най-големия агресор и милитарист. Убиха във Виетнам 2 млн., убиха в Ирак 1 млн., преди това в Корея не знам колко убиха и в Югославия не знам колко убиха, обаче повечето са жени, деца и старци, цивилно население. Да не говорим колко граждански обекти бомбардираха и разрушиха.

ФАЩ е най-мразената страна в света. Нагли лицемери, демагози, военнопрестъпници, които прилагат във всичко ДВОЙНИ СТАНДАРТИ, и правят тъкмо това, за което обвиняват другите.

А това че имало такъв филм, изобщо не го знаехме, както и повечето потребители тук. Ма сега тъпите ОФФци си осведомиха и непременно ще го гледаме."

А руската пропаганда може и да не я гледаме, и без това ги знаеме какви са. Русия не са ни приятели, за съжаление и САЩ. С подобни манипулации само обиждате интелигентноста на хората. Триенето на коментари, особено когато казват истината, е фашистки метод. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

11.06 2015 в 18:36

Мммдааа, и какво сега? Освен с гьобелсовата пропаганда ОФФците вече започват и с фашистката цензура?! Явно от временното представителство на Четвъртия хилядолетен райх са се обадили и са поискали от Йончев да трие коментари. Освен ако някоя натегачка ОФФча шорошомолка не се е престарала по самоинициатива да докаже верноста си към идеите на демонокрацията.

Типичната байганьовщина в действие - "Който плаща, той поръчва музиката". БЕЗ КОМУНИСТИТЕ - ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ! Свободата на словото вече не важи, трябва да се изказват само ПРАВИЛНИТЕ ПОЗИЦИИ. Такава НАГЛА ЦЕНЗУРА скоро тук при ОФФците не е имало, цъ, цъ, цъ...

Омерзен съм.

11.06 2015 в 18:15

Кънчо наистина започвам да се убеждавам, че си малоумен и четенето и осмислянето на това което си прочел са непосилни неща за тебе. КАЗАХ ЧЕ В КОМЕНТАРИТЕ ДО ТАЗИ ЛИЧНОСТ ПОД ТАЗИ ТЕМА СЪМ СЕ ОБРЪШАЛ КЪМ НЕГО НА ВИЕ. И ТОВА Е ПРЕДИ ДА ПОКАЖЕ, ЧЕ Е ПРИМИТИВНО СЪЩЕСТВО. За вбдеще няма да го правя тъй като едно примитвно същество не го заслужава. Към тебе, сотозеро и останалите атакистки пубери се обръщам на ти заради разликата във възраста.

11.06 2015 в 09:45

Бе какво е това отстъпление бе?!
Кой бил започнал първи да убива?
Как кой?!

Путин разбира се!
:)))Между другото всичките ти коментари са на "ти". И не само под тази статия. С изключение разбира на този след "поканата".
:)))

11.06 2015 в 09:38

Кънчо в нито един коментар от долните не съм се обръщал към него на ти. На ти говоря на пубери като тебе и на хора които не заслужават да им се говори на вие.
Кво стана преговори ли си от кога украинците стрелят по блокове? И кой първи почна да убива и от къде е дошъл?

11.06 2015 в 09:27

Той съвсем културно ти посочи канал за лична комуникация, да се убедиш че е нормален жив човек и отстоява възгледите си.
Дори те покани да се срещнете. Като истински европеец, въпреки различията.
А ти първо подви опашка, после се насра а накрая взе да мъцаш в учтива форма.
В учтива форма трябва да се говори винаги, а не само когато някой те постави на място и ти даде да разбереш, че не ти минават соросоидните номерца.
:)))))))касчо, май трябва да те канят по-често, за да си знаеш мястото - в кочината.

11.06 2015 в 09:20

Кънчо ако се страхувах от всеки примитив който ми налита на бой досега да съм се самоубил. В нашата мила татковина е пълно с примитиви които единствения начин да реагират е да скочат на бой особенно сред връстниците ти пубери.

11.06 2015 в 08:45

Хора не става въпрос за САЩ и Русия,май не четете. Става дума за събития свързани и с България и нашата армия. На времето служих с хора които са били там през 68-ма там не е ставало дума за война а потушаване на граждански вълнения с танкове и бтр-и подробностите вие можете да си ги представите.Стига вече с това САЩ,Русия и т.н. дайте да се обединим около това,че си обичаме България и искаме най-доброто за нея.

10.06 2015 в 22:45

На касчо му омекнаха карачките, започна да говори на "Вие".
Е приеми поканата на човека де.
:))))))
Ше ти бръмчат после ушите цяло лято.

10.06 2015 в 20:32

Някой май говореше за лични нападки.
За човек мразещ Русия доста умело защитавате руските опорни точки. Освен ако и някой друг ползва този ник. До сега няма нито един коментар от този ник с анти руска насоченост. Ако за русофоб се смята човек една идея по - умерен от видиотените русофили(Кънчо и т.д) може би сте такъв. Но както казах не еднократно човек задаващ въпрос от сорта: А вие защо биете негрите? Може да е само платен рубладжия или с психични отклонения.