Българи застреляха афганистанец, нападнал базата в Кандахар

Елица Мартинова 16 април 2012 в 14:53 3486 0

Българският контингент в Кандахар застреля нападател, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Българският контингент в Кандахар застреля нападател, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Български войници от мисията в Кандахар са застреляли афганистанец, открил огън по военнослужещи в базата на НАТО. 

Инцидентът станал в понеделник по обяд.

Мъжът, облечен като афганистански войник, открил огън по родните военнослужещи в базата на натовските сили от охранителната вишка, предаде АП. Българите отвърнали на стрелбата и убили нападателя, заяви говорителят на афганистанската армия в Кандахар полк. Мохамед Мохсин.

Атентаторът е от северната провинция Тахер.

Американският майор Джейсън Уагонър, който е говорител на коалиционните сили, заяви, че в инцидента няма загинали войници на НАТО, но не даде повече подробности.

Български военнослужещи от един от тренировъчните тимове са били обстреляни с леко стрелково оръжие днес, 16 април, около 10.50 часа местно време (09.20 часа българско време), при придвижване от базa “Hero” към база “Lindsey” в Кандахар, Афганистан, съобщи българското Министерство на отбраната в понеделник следобед. Стрелецът е бил облечен в афганистанска военна униформа. Българските военнослужещи отговарят на стрелбата и неутрализират нападателя. Няма пострадали от българския контингент. Единствената щета е спукана гума на един от автомобилите. Към момента българските военнослужещи изпълняват рутинните си задачи съгласно стандартните оперативни процедури. Предприети са мерки за безопасност в съответствие със степента на риска, се казва още в съобщението на военното мминистерство.

В момента в Афганистан служат близо 620 български войници, по-голямата част от които са част от охраната на летищата Кабул и Кандахар.

България обяви, че ще изтегли военния си контингент поетапно до 2014 г., когато се предвижда в Афганистан да останат 150 българи, които ще участват в екипи за военна подготовка.

Инцидентът се случи само ден, след като талибаните организираха масови атаки в източната част на страната, които отнеха живота на 47 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!