47 загинали след сблъсъци в Афганистан

Елица Мартинова 16 април 2012 в 12:19 1520 0

Начало на пролетната офанзива в Афганистан, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Начало на пролетната офанзива в Афганистан, Снимка: ЕРА/БГНЕС

 36 талибани, осем служители на реда и трима цивилни загинаха след поредица от атаки  в източен Афганистан.

Общо 47 души загинаха, а други 65 бяха ранени, след като в неделя талибаните организираха масирани атаки в източната част на страната. В рамките на акцията екстремистите нападнаха президентския дворец в Кабул, дипломатически представителства, парламента и няколко бази на НАТО.

Началото на акцията бе поставено, когато въоръжени мъже нахлуха в сградата на афганистанския парламент. Паралелно с това, талибаните атакуваха и строго охранявания президентски дворец в Кабул, който е резиденция на президента Хамид Карзай. Намиращите се край него офиси на ООН също пострадаха, а близкият хотел „Кабул Стар“ бе в пламъци.

Най-малко 12 мощни експлозии разтърсиха цялата афганистанската столица, след което талибаните откриха стрелба на посоки с автоматично оръжие.

Сред мишените на неделните атентати бяха посолствата на САЩ и Великобритания. Техните говорители заявиха, че целият персонал на мисиите е невредим. Стрелба от разстояние с гранатомети и снаряди бе открита и по посолството на Германия. От там също няма подаден сигнал за жертви.

Междувременно, две камикадзета се взривиха на летището в Джалалабад в източен Афганистан. Съоръжението е важна база за силите на НАТО в страната.

Въоръжени бунтовници извършиха нападения и в провинцията Логар, южно от Кабул. Мишени там бях афганистански правителствени сгради, както и база на САЩ.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид обяви, че атаките поставят началото на пролетната офанзива на екстремистите. Афганистанските власти съобщиха, че всички атентатори, участвали в нападенията, са ликвидирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!