Авторът на книгата за убийството за Осама заплашен със съд

Николаос Цитиридис 05 септември 2012 в 10:39 2991 2

Скандалната книга. Снимка БГНЕС
Скандалната книга. Снимка БГНЕС

Книгата за убийството на Осама Бин Ладен съдръжа секретна информация от операцията по залавянето му, което разгневи Белия дом.

Скандалната книга вече е в продажба, а от Белия дом заплашиха автора със съд.

Изданието съдържа неподлежаща на разгласяване служебна информация. Това заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл, съобщава руската информационна агенция Новости.

“Проучваме съдържанието на книгата, изследването откри наличието в нея на служебна и чувствителна информация… Авторът е трябвало да изпрати книгата в Пентагона за прочит преди нейното публикуване, за да не се допусне разкриването на такава информация”, каза Литъл на брифинг.

Макар че творбата е подписана с псевдонима Марк Оуен, американските власти вече разбраха кой е авторът. Това е морският тюлен Мат Бисонет с 14-годишен стаж в елитните специални части. Той се е решил да напише книгата, тъй като от правителството е изтекла лъжлива поверителна информация за операцията.

В книгата авторът с псевдонима Марк Оуен опровергава редица съобщения, появили се в медиите след убийството на бин Ладен. По-специално, той твърди, че в дома на терорист номер едно не е имало никаква престрелка, а самият терорист е бил застрелян още преди командосите да нахлуят в спалнята му.

Книгата трябваше да постъпи в продажба на паметната дата 11 септември, но поради голямо търсене, тя излезе на пазара на 4-ти този месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!