Австралийски моряк и кучето му оцеляха два месеца сами в океана

OFFNews 17 юли 2023 в 14:01 3929 1

Спасеният австралийски моряк

Снимка 9 news

Спасеният австралийски моряк

Австралийски моряк и кучето му оцеляха два месеца в Тихия океан. Те са се хранили със сурова риба и са пили дъждовна вода - разказва Би Би Си. Сега, след спасяването им, и човекът, и кучето са добре. Пациентът е в сталиблно състояние и е много добре, казва лекар.

51-годишният жител на Сидни Тим Шадок и кучето му Бела заминават от Мексико за Френска Полинезия през април, но няколко седмици по-късно лодката им е повредена от буря.

Тази седмица те били спасени от траулер, след като ги забелязали от хеликоптер.

Лекарят на борда на траулера за риба тон каза пред австралийската телевизия 9News, че мъжът е имал "нормални жизнени показатели".

Шадок тръгнал на своето над 6000-километрово пътешествие от мексиканския град Ла Пас - но скоро изпаднал в безизходица, след като електрониката на кораба му била прекъсната от лошото време. Морякът и кучето му се носели по течението на огромния и враждебен Северен Тихи океан. Когато два месеца по-късно най-накрая ги откриват край бреговете на Мексико, той е много по-слаб и с обрасла брада.

"Преживях много тежко изпитание в морето" - казва той във видеоклип, получен от 9News. - Просто се нуждая от почивка и добра храна, защото дълго време бях сам в морето. Иначе съм в много добро здраве."

Шадок споделя, че риболовните уреди са му помогнали да оцелее. Той е успял да избегне слънчевите изгаряния, като се е приютил под навеса на лодката си. Скоро след спасяването му го видели да се усмихва и да носи апарат за измерване на кръвното налягане на ръката си. Сега той е в състояние да се храни с малки количества храна.

Траулерът за риба тон се връща в Мексико, където Шадок ще премине медицински изследвания и ще получи допълнително лечение, ако е необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика