Австралия ще депортира британска журналистка, нарушила COVID карантината си

OFFNews 19 юли 2021 в 14:04 2992 0

Снимка Getty Images

Кейти Хопкинс при влизането й в къщата на Celebrity Big Brother във Великобритания през 2015 г.

Австралия ще депортира противоречивата британска журналистка и крайно дясна активистка Кейти Хопкинс, след като тя призна, че е нарушила правилата за карантина в страната. Решението обяви министърът на вътрешните работи на Австралия в понеделник.

Хопкинс пристигна в Сидни, за да участва в телевизионния формат Big Brother VIP, съобщават австралийските медии. Тя предизвика обществено възмущение, когато публикува видео в Инстаграм, докато е под карантина в хотел. В него "обещава" да отвори вратата гола и без маска, когато получи доставка на храна.

Всички пристигащи в Австралия трябва да преминат задължително през двуседмична карантина в хотел, където са длъжни да носят маска, преди да получат доставка на храна и да изчакат 30 секунди, за да я вземат.

Видеото на Хопкинс, което беше премахнати по-късно, предизвика обществено възмущение, защото Австралия от месеци ограничава броя на хората, допускани в страната, заради което хиляди не могат да се завърнат. Чуждите граждани нямат право да влизат в страната освен със специално разрешение. 

На фона на нарастващи критики министърът на вътрешните работи на Австралия Карън Андрюс нареди преразглеждане на решението за предоставяне на виза на Хопкинс и в понеделник заяви, че правителството е решило да депортира журналистката.

"Всеки, получил виза трябва да спазва здравните указания, издадени от нашите здравни служители. Няма да толерираме тези, които не го правят", каза Андрюс пред австралийската телевизия. "Ще я изведем от страната веднага щом успеем да уредим това."

Сагата е поредната в противоречивата кариера на Хопкинс, която вече създаде обществено недоволство с крайни антиимигрантски коментари и дори предизвика критики от страна на шефа на ООН за правата на човека. Хопкинс беше принудена да напусне няколко британски медии през 2017 г. на фона на обществената реакция към десните й коментари. Сега тя използва Instagram, за да поставя под въпрос сериозността на пандемията и мащаба на правителствените мерки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови