Асад се зарече да си върне контрола над цяла Сирия

OFFNews 12 февруари 2016 в 19:50 5079 1

Президентът на Сирия Башар ал Асад се зарече да си върне контрола върху цялата територия на страната и предупреди, че това ще отнеме много време. 

Това обяви Асад в интервю за агенция "Франс прес". 

Това е първото интервю на Асад, което той дава за медия след провала на преговорите в Женева миналия месец и началото на голямата офанзива на армията му, подкрепена от руската бойна авиация, в района на Алепо в Северна Сирия.

Асад подчерта, че подкрепя мирните преговори за ситуацията в Сирия, но те не означават, че ще спре борбата срещу тероризма. Бихме могли да сложим край на този проблем за по-малко от година, ако бъдат пресечени маршрутите за снабдяване на опозицията от страна на Турция, Йордания и Ирак. 

Той каза още, че целта на мащабната офанзива в Алепо е да прекъсне маршрута за снабдяване и доставки на опозицията от Турция.

Президентът заяви, че иска да води преговори със сирийската опозиция, като същевременно продължава войната срещу въоръжения бунт.

Асад отхвърли обвиненията на ООН за това, че неговият режим е виновен за военни престъпления. По думите му обвиненията „обслужват политически дневен ред" и при отправянето им не са предоставени никакви доказателства.

Сирийският президент допълни, че се опасява от военна интервенция от страна на Саудитска Арабия и Турция, но неговата армия ще е готова да застане срещу такава намеса.

Това е вероятност, която не мога да изключа поради простата причина, че Ердоган е нетолерантен и радикален, настроен е положително към Мюсюлмански братя и изживява своята отоманска мечта. Същото се отнася и за Саудитска Арабия. Във всеки случай подобно нещо няма да е лесно за тях и ние със сигурност ще им се противопоставим, коментира той.

Европа е една от основните причини сирийците да бягат от родината си, тя трябва да спре да „дава прикритие на терористи”.

Според Асад Франция например е приложила „разрушителни политики, разширяващи пряката подкрепа на тероризма” и че е нейно задължение да отмени или промени политиката си.

Коментарите на Асад относно ситуацията в Сирия идват на фона на това, че Международната група за подкрепа на Сирия се договори за примирие в страната, за да се осигурят хуманитарни доставки до обсадените от враждуващите сили градове.

Примирието се отнася за правителствените войски и силите срещу режима в Сирия, не за терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, обясни американският държавен секретар Джон Кери след срещата в Мюнхен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!