България праща 400 хил. евро в помощ на Сирия

OFFNews 09 февруари 2016 в 12:30 2794 3

България ще отдели 400 хил. евро в помощ на възстановяването на Сирия, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов на конференцията на председателите на комисиите по външна политика на парламентите на държавите-членки на Съвета на Европа на тема „Демократична сигурност, основана на европейското единство и сътрудничество”.

Според Митов възстановяването на Сирия е не по-малко важно от усилията за спиране на бойните действия. 

„На ниво политики също имаме добре известни и ясни позиции. Необходима е по-нататъшна европеизация на различни секторни политики, които имат отношение към кризата. Това се отнася до миграцията, предоставянето на убежище или граничното управление”, каза министърът.

Даниел Митов напомни, че България е сред държавите, които настояват за създаването на обща европейска полиция и че мигрантската криза най-точно илюстрира необходимостта от общи европейски решения.

„България безусловно изпълнява своите международно-правни ангажименти по отношение на хората, търсещи убежище. Правим максималното и по отношение на необходимия инфраструктурен капацитет. Чрез специална национална стратегия отделяме внимание на интеграцията на хората, които остават в страната”, подчерта той. 

Според министъра България винаги се е придържала към традиционния си подход на толерантност и нетърпимост към ксенофобията.

Относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН Митов обясни, че през следващите дни ще бъде изпратено писмо с с номинацията ни, но отказа да назове името на кандидата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!