Договориха примирие в Сирия, ударите срещу ИДИЛ не спират

OFFNews 12 февруари 2016 в 07:27 4032 5

Снимка БГНЕС - архив

Международната група за подкрепа на Сирия се договори за примирие в страната, за да се осигурят хуманитарни доставки до обсадените от враждуващите сили градове.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви след срещата в Мюнхен, че ще се направи опит да се спре огъня до седмица, предадоха световните агенции. 

Примирието се отнася за правителствените войски и силите срещу режима в Сирия, не за терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, допълни Кери. Постигнато е съгласие и сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро.

Делегация на сирийската опозиция ще участва в преговорите, ако съгласуваният план започне реално да се осъществява. Британският външен министър Филип Хамънд коментира, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно, само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили. Такова споразумение обаче не е постигнато. 

Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия – Стефан де Мистура, водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия – държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки