Армин Лашет е кандидатът на консерваторите за канцлер на Германия

Водачът на ХДС беше подкрепен и от премиера на Бавария

OFFNews 20 април 2021 в 17:59 1497 0

Снимка БТА/АП

Армин Лашет спечели подкрепата на ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия при гласуване късно снощи. Той е на крачка до това да наследи Ангела Меркел и на канцлерския пост.

Мнозинството от 77,5% от партийния съвет - 31 членове, гласува в подкрепа на лидера на партията. Съперникът му за поста Маркус Зьодер получи само 9 гласа.

Гласуването не е официално решение за издигане на кандидат от консервативния блок, който включва ХДС и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) на Зьодер. Той обаче заяви, че ще уважи решението на борда на ХДС.

"Става дума за най-добрите отговори на належащите въпроси за бъдещето. И съм готов да се кандидатирам от наше име", каза Лашет след гласуването.

Гласуването беше проведено след шестчасова онлайн среща. Лашет и Зьодер, федералните премиери на двете най-населени германски провинции Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, са изправени пред номинация за канцлер от двете сестрински партии.

Лашет призова за телеконференция в понеделник вечер, за да се стигне до бързо решаване на въпроса с кандидатурата. "Днес е денят да решим това", каза той, докато свикваше събранието.

Ръководителят на ХДС също покани Зьодер на срещата, но неговият съперник заяви, че не иска да се „намесва“ във вземането на решения на ХДС и обеща, че няма да има „злоба“, ако партията избере Лашет.

Това съперничество обикновено се преодолява, като единият кандидат отстъпи, но досега нито един от двамата не е избрал да го направи. Едноседмичната нерешителност се смята за вредна за шансовете на консервативния блок на изборите през септември.

В сянката на Ангела Меркел

60-годишният Лашет беше избран за лидер на ХДС по-рано през годината. По споразумение лидерът е и кандидат за канцлер на партията.

Но Зьодер изрази готовността си да се кандидатира, след като неговата популярност в социологическите проучвания нарасна.

Лашет е смятан за любимец на настоящия канцлер Ангела Меркел и неин духовен наследник. Но скорошният спад в популярността на консервативния блок може да сложи край на 16-те години, през които те бяха на власт под управлението на Меркел.

Според проучванията блокът събира само няколко процентни пункта над партията "Зелените", която обяви кандидата си за канцлер Аналена Бербок в понеделник.

Германците ще гласуват за нов парламент през септември. Резултатът може да промени съотношението на силите и да даде шанс на нова партия да излъчи канцлер при евентуална коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови