Местни избори в две ключови провинции в Германия

OFFNews 14 март 2021 в 11:50 1665 0

За първи път от началото на коронакризата днес в две големи провинции в западната част на Германия се провеждат регионални избори, които се смятат за тест за изборите за Бундестаг през септември, съобщи БНР.

Нерешителните ходове на правителството на Ангела Меркел в ограничителните мерки заради пандемията, бавно протичащата имунизация и липсата на обещаните от здравния министър безплатни бързи тестове за Covid-19 доведоха до значителен спад в доверието на германците в управляващите.

Към неволите на консервативния блок ХДС/ХСС дни преди регионалните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц се прибави и корупционен скандал с депутати от двете партии, които са се облагодетелствали от посредничеството между производители на защитни маски и здравни заведения в началото на пандемията, когато маските бяха дефицитна стока.

Аферата вероятно няма да повлияе значително на резултатите от днешния вот заради високото лично доверие в двамата министър-председатели.

В индустриално силната провинция Баден-Вюртемберг за трети пореден мандат се бори Винфрид Кречман от партията на Зелените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови