Зелените предложиха Аналена Бербок за канцлер на Германия

OFFNews 19 април 2021 в 20:22 3900 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 2.0 Generic

Германската партия на "Зелените" обяви днес, че съпредседателката й Аналена Бербок ще бъде кандидатът на канцлер за изборите през септември. За пръв път партията, която добива популярност в последните години, излъчва свой кандидат, докато дясноцентристката партия на канцлера Ангела Меркел е затънала в борба за власт.

Номинацията на Бербок беше съобщена от другия лидер на партията Робърт Хабек, с когото заедно ръководят партията от 2018 г. насам, време, през което партията получава висока подкрепа.

Резултатът от парламентарните избори на 26 септември е непредсказуем, донякъде защото настоящият канцлер не иска да бъде преизбрана. Меркел обеща през 2018 г., че няма да се кандидатира за пети мандат. Последните социологически проучвания показаха, че "Зелените" се нареждат на второ място след Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и пред традиционната голяма лявоцентристка партия - Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Около 20% от електората заявяват, че ще подкрепят "Зелените" на изборите през септември, което би им донесло десетки места в парламента на Бундестага. Ако успеят, те ще имат силни претенции за място във всяко възможно бъдещо правителство.

Днес партията се прицели още по-високо: в канцлерския кабинет.

Според някои социологически проучвания консерваторите на Меркел спадат под 30 процента, което значи, че първата по рода си национална коалиция между ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и "Зелените" може да бъде реалистичен вариант след изборите.

Ако обаче ХДС/ХСС не успеят да си възвърнат инерцията в периода до изборите през септември, "Зелените" може да имат шанс за още една историческа първа стъпка: заявяване на претенции към канцлерството.

Това може да се случи и ако "Зелените" оглавяват ново правителство от три партии в коалиция, вероятно включващо Социалдемократите и про-бизнес ориентираните Свободни демократи.

51-годишният Хабек е по-опитният политик в ръководното дуо на "Зелените". Той беше министър на околната среда в родната си провинция Шлезвиг-Холщайн в продължение на шест години. Той е интелектуалният център на партията и има издадени няколко книги, но подобно на Меркел няма личен акаунт в Twitter. Той се оттегли от социалните медии през 2019 г. след хакване на данните му и критики към неговите туитове относно държавната политика.

За разлика от тях Бербок редовно публикува туитове за ключови зелени проблеми, но също така и за международната политика. Тя е депутат от Бундестага от "Зелените" от 2013 г., а от 2018 г. управлява партията заедно с Хабек.

40-годишната Бербок, която е родена в Долна Саксония и живее със семейството си в Потсдам, близо до столицата, е печелила три пъти бронз в шампионата на Германия по батут.

За разлика от ожесточената борба за власт кой ще поведе консервативния блок ХДС/ХСС към изборите, "Зелените" направиха своя избор скрито и без драма, с надеждата, че това ще се отрази добре на техният образ на политическа сила, която ще има роля на сцената.

Излъчването на кандидат няма да се счита за окончателно решение - това ще дойде по време на партийна конференция през юни, когато партията ще представи предизборния си манифест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови