Армията на Путин атакува с дронове украинско пристанище на брега на Дунав

OFFNews 03 септември 2023 в 18:12 4425 1

Снимка Министерство на отбраната на Руската федерация

Русия твърди, че са унищожени най-малко две цистерни за горива.

Руската армия е нанесла в неделя сутринта удар с дронове по пристанищната инфраструктура в град Рени, на брега на река Дунав на границата с Румъния, съобщи Министерството на отбраната в Москва. Пристанището е в списъка на мишените на Русия заради твърденията на КРемъл, че оттам се изнася украинска селскостопанска продукция и пак там се подготвят атаките срещу кораби на Черноморския флот на ВМС на Русия.

Според телеграм канала "Рибар" една от избраните цели е било горивохранилището в района на Рени. Според кадри от мястото на атаката най-малко две цистерни са били унищожени. Сериозни повреди са нанесени и на оборудването, използвано за изпомпване на гориво. Както признава каналът, този удар не нанася стратегически поражения, но е достатъчно ефективен, предвид ниската себестойност на използваните за атаката дронов. Затова, по мнението на "Рибар" подобни атаки трябва да се извършват редовно с цел обезопасяване на Черноморския флот и с цел лишаване на украинската икономика от допълнителни приходи от продажбата на зърно.

Украйна потвърди днес, че руски дронове са поразили "цивилни индустриални" обекти в района на река Дунав в югозападната част на страната, в близост до Румъния. "Врагът атакува цивилна промишлена инфраструктура в района на Дунав“, съобщи канцеларията на главния прокурор на Украйна в "Телеграм". При нападението са пострадали двама души.

По-късно днес министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар осъди атаките срещу украинска пристанищна инфраструктура  близо до румънската граница, наричайки ги "неоправдани", съобщи Аджерпрес. "Категорично осъждам тези атаки от Русия срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна. Тези нападения са неоправдани и в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право", написа Тълвар в профила си във Фейсбук. „В нито един момент руските атаки не са създали пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния“, допълни той.

Румънският министър на отбраната подчерта, че съответните структури на ведомството са следили в реално време ситуацията с нападението на руските дронове тази нощ по украинското дунавско пристанище Рени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!