Арестуваха втори военен съветник на Ердоган за участие в метежа

OFFNews 19 юли 2016 в 15:39 5664 4

Снимка БГНЕС

След като главният военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган Али Язъджъ беше арестуван малко след неуспешния опит за преврат, днес властите са задържали и втори съветник на президента - по въпросите на военната авиация, Еркан Къйврак, заради съмнение за съпричастност към метежа. 

Къйврак е арестуван в хотел в провинция Анадола, като у него са открити подправени документи, съобщи Анадолската агенция. 

В същото време 257 сътрудници в канцеларията на турския премиер Бинали Йълдъръм са били отстранени от постовете си, съобщи ТАСС, позовавайки се на свои източници.

От длъжността си са отстранени и 492-ма сътрудници на Управлението за религиозни дела на Турция. 

По данни на в. "Хюриет" са арестувани още 429 души в рамките на разследване за съпричастност към организацията на Фетуллах Гюлен, който беше посочен от турските власти като организатор на опита за преврат. 

По-рано днес беше отправено и официално искане за екстрадирането му от САЩ, а турският регулатор на пазара за радио- и телевизионни станции отне лицензите на всички електронни медии, за които се смята, че са свързани с религиозното движение "Хизмет" на Фетхулах Гюлен. 

Разузнаването получило информация за подготвяния преврат в 16:00 часа в петък. Половин час по-късно зам.-директорът на МИТ Хакан Фидан предал тази информация на зам.-командира на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер. В 18:30 часа началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, предвижване на войски и бронетехника.

Превратът трябвало да се случи в 3 часа през нощта в събота, но след разкриването на плановете, той бил изтеглен за 21 часа предишната вечер. 

Според "Ню Йорк Таймс" след неуспешния опит за преврат арестуваните и уволнените са близо 18 000 души, сред които 6000 военни, близо 9000 полицаи, 3000 съдии, 30 губернатори и една трета от генералите и адмиралите. 

Арестите продължават въпреки предупреждението на САЩ, че това може да заплаши членството на Турция в НАТО, а Брюксел посочи, че това може да прекрати преговорите на страната за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!