Amnesty International се извини за доклада си, но не се отказва от констатациите в него

Според НПО-то украинската армия застрашава цивилното население, а Русия извършва безразборни атаки и използва забранени оръжия

OFFNews 07 август 2022 в 16:17 9774 16

НПО

Снимка ua.depositphotos.com

Amnesty International

Amnesty International се извини за доклада си, в който обвинява Украйна, че военните ѝ сили излагат цивилни граждани на опасност. Изявлението е публикувано от Sky News и Ройтерс.

Преди три дни Amnesty обяви, че украинската армия застрашава цивилното население, като създава бази и вкарва въоръжение в жилищни райони, включително в училища и болници, в опит да отблъсне руските сили. В същото време Русия извършва безразборни атаки, включително с използване на боеприпаси, забранени от световната общност. 

В проучването на правозащитниците се казва, че разполагането на оръжие в жилищни райони нарушава международното хуманитарно право, тъй като превръща цивилните обекти във военни мишени. В резултат на руските удари по населени места загиват цивилни и се разрушава гражданска инфраструктура.

Правозащитниците са установили, че части на ВСУ са базирани в жилищни сгради в 19 града и села в Харковска, Донецка и Николаевска области. Повечето от жилищните райони, където са били разположени войниците, са на няколко километра от фронтовата линия.

Сега от организацията за правата на човека казват, че "дълбоко съжаляват", че докладът ѝ е предизвикал гняв. В същото време Amnesty не се отказва от заключенията, изложени в него.

"Приоритет на "Amnesty International" в този и във всеки друг конфликт е да гарантира защитата на цивилното население. Всъщност това беше единствената ни цел при публикуването на последното проучване. Въпреки че напълно подкрепяме нашите констатации, съжаляваме за причинената болка", се казва в изявлението.

Организацията заявява, че никакви действия на украинските сили, които са документирали, "не оправдават нарушенията от страна на Русия".

"Това не означава, че "Amnesty International" смята украинските сили за отговорни за нарушенията, извършени от руските сили, или че украинските военни не предприемат адекватни предпазни мерки в други части на страната", се казва в доклада.

Представители на правозащитниците посетиха 19 града и села в Украйна. Организацията публикува своите констатации в доклад. Документът бе възприет от руските пропагандисти, които смятат, че украинците използват цивилни граждани като "жив щит", напомня УНИАН.

Ръководителят на Министерството на реинтеграцията Ирина Верешчук нарече изявлението на "Амнести интернешънъл" "абсурдно и обидно", а президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди НПО-то за опита да амнистира Русия.

Посланикът на Великобритания в Киев емоционално коментира изявлението на Amnesty International и припомни, че украинците са заплашени от руски ракети. А ръководителят на организацията в Украйна Оксана Покалчук подаде оставка, разгневена от констатациите в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

15

fik1

08.08 2022 в 09:56

путлерите и под тази новина взривиха тъпометъра, а дори нямаше цивилни в него

-7325

14

Крият се в училища и болници, използват линейки, но защо реват, че са ги ударили после тези същите болници и училища. За военни престъпления трябва да се разследва Украйна, не Русия.

2550

13

alfakentavur

08.08 2022 в 07:47

Те нулите са за тебе бе, не виждаш ли. Или не? Какви ти нули, ти си минус 1690 :)

300

11

Михаил М

07.08 2022 в 22:56

Amnesty International са абсолютно прави в обвиненията си спрямо Украйна

2550

10

alfakentavur

07.08 2022 в 22:45

Я да видим. Рашистите стрелят и унищожават безразборно.
А украинците са лоши, ако имат въоръжение в жилищни квартали. Че нали основно от това се състои всяко населено място. И ако ме напада някой, който стреля наред, трябва да имам защита и там.

Имам вкъщи шкаф с пушка и пистолет. Нападат ме. Вадя ги и вляза ли с тях в хола, за да се самоотбранявам - лош съм, защото имам оръжие в собствения си хол.

Да, ама не!

210

9

Merc

07.08 2022 в 21:41

Беломишков - шапка ти свалям !

Как с толкова много думи се опитваш да кажеш НИЩО.

Прочее, това заслужавате , продажните шушумиги.

Дано не те е гнус , като се поглеждаш в огледалото.

Честно !

210

8

Merc

07.08 2022 в 21:38

Ще го обясня на "евроантлантикидиота" така , че дори и той да ме разбере.
Ако не - негова си работа.
Когато защитаваш Родината си от агресия - всички средства са позволени. Защото защитаваш родината си.
Справка Сталинград и Ленинград през ВСВ.
Едно на нула !
Съвременните войни се водят и в и около населени пунктове.Всичко друго е тактика от преди 200 години. Справка - военна история.
Два на нула за мене !

Как виждаш ти , драги ми Смехурко , съвременни военни действия ?

Излизат на открито поле на 50 километра от каквото и да е било населено място и излиза най силният от едната групировка на двубой с най силния от другата групировка.
Честито ! Ама това не ти е Троянската война. Ахил срещу Хектор...
Три на нула !
Или ШАХ И МАТ !
Айде бегай да си получиш копейките от Мутрофанова , Копейкин , РадеФФ или Р.Петков.

Помни - Орките от Мужикистан няма да дойдат да ви спасят четирибуквията като през 1944 година.

Свиквай с тази мисъл .
 
X

Да помогнем на украинските деца!