Американското разузнаване: Войната ще продължи дълго, картината остава доста мрачна

OFFNews 30 юни 2022 в 13:13 5326 2

Аврил Хейнс

Снимка Getty Images

Аврил Хейнс

Руският президент Владимир Путин все още има същите цели, каквито имаше в началото на войната с Украйна – да завладее по-голямата част от нея, но е малко вероятно да постигне тази цел в скоро време, смятат разузнавателните служби на САЩ. Войските на Москва са толкова отслабени от боевете, че са способни да постигнат само бавни териториални успехи. Това означава, че войната може да продължи дълго време, предупреждава директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, цитирана от Би Би Си.

През март Москва пренасочи усилията си към завземането на украинската област Донбас, след като не успя да превземе столицата Киев и други градове.

"Забелязваме разминаване между краткосрочните военни цели на Путин в тази област и капацитета на армията му, несъответствие между амбициите му и това, което армията е в състояние да постигне", каза тя на конференция в Министерството на търговията на САЩ.

След като не успя да постигне първоначалната си цел - превземането на Киев, Русия се съсредоточи върху завземането на територии в източната част на Донбас - голям индустриален район, където г-н Путин лъжливо твърди, че Украйна е извършила геноцид срещу рускоговорящите. Руските сили постигнаха успехи там, като наскоро поеха контрола над град Северодонецк, но напредъкът беше бавен и украинските сили оказаха силна съпротива.

Дългогодишна война

В първия си публичен коментар от май насам относно оценката на американското разузнаване за войната Хейнс предположи, че руската инвазия ще продължи "за продължителен период от време" и че "картината остава доста мрачна".

Разузнавателните агенции чертаят три сценария за развитието на войната. Най-вероятният е бавно развиващ се конфликт, в който Русия постига "постепенни успехи, без пробив". Другите, по-малко вероятни, включват голям руски пробив или стабилизиране на фронтовата линия с малки успехи за Украйна.

Това може да направи Москва по-зависима от "асиметрични инструменти", за да атакува враговете си, включително кибератаки, усилия за контрол на енергийните ресурси и дори ядрени оръжия.

Хейнс коментира войната в Украйна в сряда, след като НАТО обеща подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, реши да увеличи присъствието на войските си в цяла Европа и покани Финландия и Швеция за членство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече това „най-голямото преструктуриране на Алианса от времето на Студената война насам“, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща НАТО да бъде "укрепено във всички посоки и във всички области - земя, въздух и море".

В отговор на възможността двете скандинавски държави да станат членки на НАТО Путин обвини военния Алианс в умишлено нагнетяване на напрежението. "Ако бъдат разположени войски и инфраструктура на НАТО, [Русия] ще бъде принудена да отговори", заяви руският президент по време на пътуване до Туркменистан.

Междувременно правителството на Обединеното кралство обяви, че ще предостави още 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара) военна помощ за Украйна, което е почти двойно увеличение на досегашната подкрепа. Само САЩ са предоставили повече военна помощ на Украйна от Обединеното кралство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от около $5 млрд. месечно, за да финансира войната срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови