Американски бомбардировач прелетя близо до Северна Корея

OFFNews 10 януари 2016 в 10:42 9682 15

Американски бомбардировач B-52 прелетя демонстративно над Южна Корея, в демонстрация на сила, вследствие на проведените ядрени тестове от Северна Корея миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви в сряда, че проведените опити са били на водородна бомба, която има за цел да защити нацията му от потенциална ядрена война със САЩ.

Тези действия разгневиха както Съединените щати, така и Китай, който се явява основен съюзник на Пхенян. От американска страна се съмняват, че тестваното устройство наистина е водородна бомба, тъй като съпътстваната експлозия е била прекалено малка, за да бъде причинена от оръжие от такъв мащаб.

Прелетелият над Южна Корея американски бомбардировач е способен да пренася атомно оръжие. Той е бил ескортиран от два изтребителя и е направил демонстративен полет близо до границата със Северна Корея.

Това е четвъртият ядрен опит от страна на комунистическата държава. След като през 2013 година беше проведен предишният тест, САЩ изпрати в Южна Корея два бомбардировача, способни да извършат атомно нападение, при необходимост.

Сеул и Пхенян са в състояние на война от 50-те години на миналия век, а Съединените щати са твърдо решени да запазят крехката стабилност в региона.

По рано през седмицата Ким Чен Ун заяви, че никой няма право да се меси в делата на държавата му и да критикува проведените тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!