Северна Корея взривила водородна бомба

OFFNews 06 януари 2016 в 05:47 7187 7

Ким

Снимка Архив

Корейският лидер Ким Чен Ун (седналият вдясно) неведнъж е правил войнствени извления.

Северна Корея официално обяви, че е провела изпитание на водородна бомба, предаде ТАСС. Малко по-късно стана известно, че Съветът за сигурност на ООН се събира днес (в 18 ч българско време), за да разгледа това поредно нарушение на Пхенян.

Съобщението е било разпространено малко след 6 ч българско време по държавната телевизия в страната. „Първото изпитание на водородна бомба на републиката беше проведено с успех... – се казва в него. – Ние се присъединяваме към редиците на напредналите ядрени държави.”

Според Пхенян бомбата била „миниатюризирана”, добавя електронното издание на френския вестник „Монд”.

По-рано съмнения за мощен ядрен взрив предизвика засеченият от сеизмолозите в района трус - до 5,1 по Рихтер. Новината събуди тревога в съседните столици.

«Това би могло да е ядрено изпитание», каза преди обяд пред журналисти Иосихиде Суга, генерален секретар на Министерския съвет на Япония.

«Земетресението е имало техногенен характер и е приличало на предишни подземни ядрени изпитания», съобщиха по-рано министерството на отбраната и метеорологическото управление на страната.

Според японските метеоролози, епицентърът на земетресението е бил до самата земна повърхност, «близо до 0 км».

За труса бе съобщила и хидрометеорологическата служба на Южна Корея. Силата му била според различни оценки от 4,2 да 5,1 степен, а епицентърът – в източната част на страната, на 49 км северно от град Килджу, където е ядреният полигон Тачхан-Ри.

В сеизмологичния център на Китай също допускаха, че е извършено ядрено изпитание.

Пръв реагира на официалната вече новина японският министър-председател Шизо Абе, за когото този взрив е „тежко предизвикателство” към световните усилия за ядрено неразпространение и „сериозна заплаха” против Япония. Той увери че страната ще отговори по твърд начин.

В Южна Корея е било свикал спешно съвещание «за незабавно изясняване на ситуацията». Там зам.-министърът на външните работи Лим Син Нам, цитиран от „Монд”, е заявил: „Севернокорейската провокация е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство спрямо международния мир и сигурност.”

Белият дом забави отговора си, докато провери достоверността на съобщението на Пхенян, но обеща „адекватен отговор на всяка севернокорейска провокация”.

Корейската народно-демократична република (КНДР) разполага с водородна бомба, беше споменал на 10 декември м.г. пълновластният й лидер Ким Чен Ун. „Ние успяхме да станем велика ядрена държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с мощта на удари с ядрени и водородни бомби”, заяви той, посещавайки ремонтиран оръжеен завод в Пхенян.

Наблюдатели бяха изразявали и съмнения, че КНДР владее технологиите, необходими за разработване на термоядрено оръжие.

Няколко пъти през 1993 – 2003 Северна Корея не допускаше инспектори на Международната агенция по атомната енергия (МААЕ), затвърждавайки така подозренията, че се кани да произведе ядрено оръжие. Възникналите кризи доведоха до излизане на Пхенян от МААЕ (1994 г.), а после и от Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

В последните години Северна Корея извърши три експериментални ядрени взрива – през 2006, 2009 и 2013 г. В отговор Съветът за сигурност на ООН с няколко резолюции наложи по отношение на Пхенян различни санкции.

Съветът забрани в КНДР да се доставят оръжия, както и материали и съоръжения, които могат да се използват за разработване на ядрено оръжие и балистични ракети. Предвижда се и контрол над дипломатите на страната в чужбина, както и над товарите, превозвани към нея. Сред другите ограничителни мерки има забрана за банкови транзакции.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!