Нови санкции надвисват над Северна Корея заради „водородната” бомба (обновена)

Николай Големанов 07 януари 2016 в 06:11 4188 3

Съвет

Снимка Архив

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди севернокорейския ядрен тест, но до конкретни мерки ще стигне по-късно.

С ядреното изпитание в сряда Северна Корея си навлече заплахи за нови санкции, въпреки че Съединените щати и оръжейни експерти се съмняват, че взривеното устройство е било водородна бомба, предаде Ройтерс.

Подземната експлозия ядоса Китай, предизвиквайки натиск върху него да озапти своя съсед и съюзник. Тестът разтревожи и Япония, чиито лидер е казал по телефона на президента на САЩ Обама, че е необходим твърд глобален отговор.

Обама е разговарял и с Пак Кън Хе, която от 2013 г. е президент на Южна Корея.

Съветът за сигурност на ООН, свикан извънредно вчера по искане на Токио и Вашингтон, засега не е стигнал до конкретни мерки, за това ще трябва време. Но всички членове на Съвета са осъдили ядреното, изпитание, съобщи RTL и подчерта, че го е осъдил и Китай, „исторически съюзник на режима в Пхенян, който досега се опитваше да убеди международната общност да облекчи санкциите против него”.

Освен това Съветът за сигурност съобщи, че незабавно ще започне да работи над „съществени нови мерки”. Дипломати, цитирани от Ройтерс, са казали, че това означава разширяване на санкциите против Пхенян, но може и да не се стигне от цялостна икономическа офанзива.

Северна Корея е под международни санкции, след като през 2006 г. за първи път изпробва ядрено устройство. След третия й пореден текст (2013 г.) на Съвета за сигурност бяха нужни около три седмици, за да стигне до резолюция, която затяга санкциите и по-специално налага строг контрол върху морските превози на стоки до страната.

Преди вчерашното съвещание твърдо осъди Пхенян и генералният секретар на ООН Бан Ки Му, който е южнокореец. За него ядреният тест е „много обезпокояващ и застрашава дълбоко да дестабилизира сигурността в целия регион”.

Вашингтон обаче не вярва, че взривеното устройство е било термоядрено и късно вчера тези съмнения са били изразени и от говорител на Белия дом: „Първият анализ не съответства на твърденията на режима”.

Казано, на по-малко дипломатичен език, коментира RTL, Ким Чен Ун лъже, той не е успял да стигне до водородна бомба и само се перчи.

В САЩ, които вече са в година на избори, ядреният тест на Пхенян предизвика и вътрешнополитическа полемика. Републиканските кандидати за президент са обвинили Барак Обама, че води безпомощна външна политика, която е допуснала Северна Корея да засили ядрените си възможности.

Републиканците в Конгреса смятат много скоро да гласуват проект за строги мерки против чуждестранни компании, търгуващи с Пхенян.

Днес японският министър-председател Шиндзо Абе е заявил, че страната му обмисля и «собствени санкции» против Северна Корея, предаде РИА Новости.

«Ние – е казал Абе в парламента - ще взаимодействаме със Съвета за сигурност на ООН, със САЩ, с Южна Корея и с всички заинтересувани страни, така че световната общност да се обедини пред лицето на този проблем. Същевременно нашата страна ще вземе решителни мерки против КНДР, включително разглеждане на собствени санкции.»

Южна Корея обсъжда със САЩ разполагане на американски стратегически сили, е казал днес преди обяд военен служител в страната, цитиран от Ройтерс. Той обаче не е уточнил подробности за разговорите.

След като през 2013 г. Пхенян изпита атомна бомба, Вашингтон изпрати два бомбардировача «Б-2», способни да носят ядрено оръжие, в полет на Южна Корея, като демонстрация на сила.

Тогава Северна Корея отговори, заплашвайки САЩ с ядрен удар, припомня агенцията.

Южна Корея, която формално е в състояние на война със Севера, не смята да развива собствени ядрени сили, въпреки призивите на лидери от управляващата партия. Що се отнася до САЩ, според експерти не е вероятно те да върнат тактическите ядрени ракети, които изтеглиха от Южна Корея през 1991 г.

Във военният си отговор САЩ са ограничени, тъй като се опасяват да провокират непредсказуемия режим в Пхенян, е казал Антъни Кордсмън, експерт по отбранителна политика в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

«Всяка ескалация в този регион – е добавил той, - всяка прекомерна реакция може лесно да доведе не само до конфликт между Южна и Северна Корея, но и да въвлече в сблъсък Китай, Съединените щати и Япония.»

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!