Абрамович е прехвърлил на шеф на Челси контрола върху фирма в деня на руското нахлуване в Украйна

OFFNews 18 март 2022 в 18:52 2120 0

Руският бизнесмен Роман Абрамович е прехвърлил контролирана от него компания с милиони долари инвестиции на директор на английския футболен клуб "Челси" в деня на нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на британски корпоративни документи.

Това е бил втори случай, в който Абрамович е прехвърлил активи на близък сътрудник, преди Великобритания и Европейският съюз да му наложат санкции този месец.

Според направен от Ройтерс анализ на корпоративни документи в Лондон и Амстердам руският бизнесмен по-рано е бил записан като действителен собственик на компанията "Ервингтън инвестмънтс лимитид" със седалище в Кипър, която е правила инвестиции в поне осем фирми, включително руската интернет търсачка "Яндекс".

На 24 февруари директорът на "Челси" Юджийн Тененбаум е получил пълен контрол върху "Ервингтън", показват документи от Лондонската фондова борса, цитирани от БТА. Той не е санкциониран нито от Великобритания, нито от ЕС, нито от САЩ.

Тененбаум, описван на уебсайта на клуба като един от "най-близките сътрудници" на Абрамович, каза в изявление за Ройтерс, че неговата компания е купила "Ервингтън инвестмънтс" от тръст, в който Абрамович и децата му по-рано са били бенефициенти. Той заяви, че покупката от тръста, наречен "Норма инвестмънтс", е била в съответствие със законите и правилата.

Корпоративни документи показват, че собственикът на "Челси" е прехвърлил на бизнес сътрудници контрола върху две компании след началото на войната в Украйна.

Според британски корпоративни документи Абрамович също така е прехвърлил "Норма инвестмънтс" на своя сътрудник Давид Давидович в първия ден от руското нахлуване в Украйна, определяно от Москва като специална операция, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови