8 руски военни кораба и самолетоносач потеглили към Средиземно море

OFFNews 20 октомври 2016 в 17:04 16271 25

Снимка EPA

8 руски военни кораба и единственият самолетоносач на Русия са се насочили към Средиземно море. 

Те са напуснали Мурманск в сряда и вече са преминали покрай Норвегия и Великобритания, като са били ескортирани от британски военен кораб, докато са преминавали покрай Острова, съобщава висш дипломат от НАТО, цитиран от Independent. 

Това е най-мащабното разполагане на военни кораби от Студената война насам. До две седмици ще видим въздушни удари в Алепо като части от стратегията на Русия да обяви победа там, допълни дипломатическият източник. 

Частите от Алепо, които са под властта на сирийски бунтовници, са подложени на най-активните въздушни удари от началото на гражданската война в Сирия от прекратяването на примирието миналия месец. 

При руски и сирийски военновъздушни удари са загинали около 500 души и са разрушени редица болници, твърдят наблюдатели, като действията им бяха определени като военни престъпления. 

Москва и Дамаск твърдят, че удари са нанасяни само на цели на подкрепяните от САЩ около 8000 бунтовници и около 900 бивши и настоящи членове на Ал-Нусра, които се намират в източната част на Алепо.  

ООН отправи критики относно тридневното примирие, което започна в четвъртък с цел да бъдат евакуирани ранените и бунтовниците и цивилните да се преместят към близката провинция Идлиб, като обяви, че не може да извършва хуманитарна дейност, ако няма гаранции за безопасност. 

Според дипломата след очакваното нападение Русия би имала възможност да се оттегли, ако вярва, че позициите на Асад са достатъчно стабилни. 

Русия се включи във войната в Сирия през септември миналата година, след като руският парламент гласува Асад да бъде подпомогнат в борбата срещу "Ислямска държава". 

Според доклад за ситуацията в Сирия въздушните удари на Русия на територии на ИДИЛ са намалели от 26% в началото на 2016 г. до 17% през третото тримесечие на годината, което предполага, че намерението на Москва е битката в Сирия да остане само между силите на Асад и джихадистите, като в същото време намалява възможността за международна подкрепа на сирийските бунтовници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!