Русия готова да действа, ако джихадистите от Мосул тръгнат към Сирия

OFFNews 18 октомври 2016 в 19:13 5667 5

Сергей Лавров

Руският първи дипломат Сергей Лавров обяви, че коридорът от иракският град Мосул може да открие възможност екстремистите от ИДИЛ да се прехвърлят от Ирак в Сирия. Москва съобразно тази ситуация ще предприеме решения от политически и военен характер, ако това се случи, и ако в Сирия, където руските части са по молба на правителството в Дамаск, се увеличат силите на групировката "Ислямска държава".

Според Лавров операцията в Мосул може да повлияе върху последващата разстановка на силите в региона. Той коментира, че сега възниква съперничество кой да превземе Мосул, съобщава БНР. Дали това ще са сухопътните части на Иран, и ако това стане, ще участват ли шиитските подразделения, както и каква ще бъде ролята на кюрдските сили и какво ще е поведението на Турция, която има свои армейски подразделения и Багдад непрекъснато протестира против тяхното присъствие на иракска земя. Немаловажен въпрос в този момент, според руския външен министър, е дали тази операция ще повлияе върху процеса на нормализация между двете течения в исляма – сунити и шиити.

По отношение на прекратените от днес руски и сирийски авиоудари срещу терористите от „Джебхат ан нусра“ в Алепо и предстоящата хуманитарна пауза в него, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че се надява страните, имащи влияние върху терористичната групировка, да ѝ повлияят да напусне града. Той обаче не се ангажира с отговор на въпроса дали след хуманитарната пауза ще бъдат възстановени бомбардировките над сирийския град Алепо, допълвайки че това ще зависи дали военните и терористите са напуснали града, както и дали е започнало да се прави ясно разграничение между терористи и умерената сирийска опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!