5 пъти повече ученици в БГ училища в чужбина през последните 5 години

OFFNews Последна промяна на 26 април 2014 в 12:54 2882 3

Снимка БГ ГЛАС

Близо пет пъти са се увеличили учениците в българските училища зад граница през последните пет години.

Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пред БГ ГЛАС.

Тя присъства на откриването на конференция на тема „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, която започна във Виена.

На събитието присъстваха над 70 ръководители и преподаватели от повече от 35 български училища в Европа и Америка.

Клисарова обобщи, че през учебната 2009/2010 година родните училища в чужбина са били 53, а учениците, обучавани в тях - 3111. През настоящата учебна година училищата са 179, а възпитаниците им - 14 851.

„За деца, които се връщат България след продължителен престой в чужбина и искат да продължат обучението си в страната, ще бъдат създадени центрове за реинтеграция. В тях те ще могат да наваксват знания, ако са пропуснали материал по даден предмет, за да продължат нагоре.“, обясни още министърът на образованието и науката.

Директорът на българското училище във Виена Ирина Ботева-Владикова каза, че от Австрия към родината се връщат много малко емигранти, но обратно за България поемат много от децата на българи, работили в Испания, Гърция и Кипър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2014 в 22:02

Идват да проверяват да не ги учите на глупости,национализъм,любов към България,те развиват политика на изгонване на младото поколение да забравят корените си и да се отчуждят и няма да ви позволят да ги правите пак българи,за това идват.Те тия от МОН не са българи,евреи са от синедриона,масонския който требе българите,бъдете бдителни!

27.04 2014 в 21:42

В нашето училише в Люксембург има час по български всеки делничен ден. Но няма подкрепа от българското Министерство на образованието - не ни се полагат безплатни български учебници за нашите уж български деца. За сметка на това пък идва инспекторка от МОН да проверява колко качествено учат... къде е логиката тук???

27.04 2014 в 06:19

...ще могат да наваксват знания, когато се върнат в България. А българското образование кога ли ще навакса на световното образование.
Сигурно в Македония имат по-качествено образование от България.(казано без негативно отношение към Македония)
Нека да помислим малко защо ли се увеличават учениците в чужбина...
Скоро разбрах, че България не признавала дипломите получени от Кембридж... Щото никой не може да се мери с нашето образование, нивата са различни, като магаре и мерцедес, и двете са с "м", ама едното е екологично...